Bejelentést tett Szijjártó Péter: esély van 3 magyar túsz szabadon engedésére

Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy öt magyar állampolgársággal is rendelkező személyt tart fogva a terrorszervezet, akik kiszabadításáért az elmúlt időszakban mindent megtett a kormány. Folyamatos a kapcsolattartás az illetékes izraeli munkacsoporttal, illetve a közvetítőként fontos szerepet játszó katari vezetéssel is – tájékoztatott.

Ennek kapcsán közölte, hogy a nap folyamán is egyeztetett katari kollégájával, akinek háláját fejezte ki a következő napokban egyes túszok szabadon engedését lehetővé tevő fegyvernyugvás tető alá hozásában vállalt fellépése miatt.

Szijjártó Péter üdvözölte az ideiglenes tűzszüneti megállapodást, amit szavai szerint remélhetőleg további olyan egyezmények követnek majd, amelyeknek nyomán az elhurcoltak mindegyike hazatérhet.

A hírek világossá tették, hogy a túszok melyik csoportja számíthat a szabadulásra.

Ebben a tekintetben három olyan, magyar állampolgársággal rendelkező túsz van, akik a nyilvánosságra hozott kategóriákba beleférnek.

Őszintén reméljük, hogy lehetőleg mind a három az elbocsátottak között lesz – mondta.

„Erre nézve egyelőre még semmilyen információval, semmilyen garanciával nem rendelkezünk” – tette hozzá.

Jó hír: csütörtökön szabadulhat az izraeli túszok első csoportja!

A holnapi nap egyben a négynapos tűzszünet első napja is lenne.