Jó hír: csütörtökön szabadulhat az izraeli túszok első csoportja!

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Hamász terrorszervezet által fogva tartott 50 túsz kiszabadításáról szóló megállapodásról szóló kabinetülésen elárulta, hogy a megállapodás feltételei lehetővé teszik a Vöröskeresztnek, hogy találkozzanak a túszokkal, és orvosi segítséget nyújtsanak nekik – írja az Arutz7-ra hivatkozva a Zsido.com.

Ez lenne az első alkalom arra, hogy a Vöröskereszt „meglátogatja” a Hamász terrorszervezet által fogva tartott izraeli túszokat.

A Vöröskeresztet Izraelen belül sokan bírálták, amiért nem gyakorol nyomást a Hamászra, hogy tartsa be a nemzetközi jogot, és ne tilthassa meg a szervezetnek, hogy tarthassa a kapcsolatot a fogva tartottakkal.

Ehelyett a Vöröskereszt nagyrészt Izraelt ítélte el a Hamász támadásaira adott válaszlépései miatt.

A jelenleg tárgyalás alatt álló megállapodás feltételei szerint a Hamász 50 túszt engedne szabadon, mindannyian nők (anyák és nagymamák) és gyermekek, cserébe 150 terrorista izraeli börtönökből való szabadulásáért és a Gázai övezetben folytatott izraeli katonai műveletek négynapos szüneteltetéséért.

Nagy bejelentést tett a Hamász vezetője: hamarosan fegyverszünet jöhet Gázában

Egy magas rangú izraeli tisztviselő is úgy nyilatkozott, hogy „nagyon közel vagyunk az egyezséghez”.

Netanjahu megígérte a kabinet minisztereinek, hogy a Hamász gázai felszámolására irányuló hadművelet a tűzszünet lejárta után is folytatódni fog.

„Háborúban állunk, és a háború addig folytatódik, amíg minden célunkat el nem érjük”

– jelentette ki Netanjahu, aki a túszok visszatérését „abszolút prioritásnak” nevezte.

A Hamász várhatóan csütörtökön engedi szabadon a túszok első csoportját, ami egyben a négynapos tűzszünet első napja is lenne – tájékoztattak a túszügyről szóló kedd esti ülésen.

A Hamász mintegy 240 embert rabolt el Dél-Izraelből az október 7-i mészárlás során, amelyben több mint 1200 embert öltek meg. A legfiatalabb túsz mindössze kilenc hónapos volt amikor elrabolták. Egy elrabolt terhes nő a Hamász fogságában szült. A terrorszervezet már több túszt is kivégzett.

Úton a győzelem felé: óriási veszteségeket szenvedtek a gázai Hamász zászlóaljak

Az IDF egyik magas rangú tisztje közölte, hogy hány terroristával végeztek eddig a háború kezdete óta.