Nagy bejelentést tett a Hamász vezetője: hamarosan fegyverszünet jöhet Gázában

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője kedden azt nyilatkozta, hogy a tűzszüneti megállapodás Izraellel a láthatáron van – írja a The Times of Israel. Palesztin források szerint az ötnapos tűzszünetért cserébe izraeli túszok szabadulnának ki. Izraeli oldalról egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés a túsz szabadon bocsátására irányuló tárgyalások állásáról.

„Közel állunk ahhoz, hogy megállapodjunk a fegyverszünetről”

– írta Haníje az AFP-nek küldött nyilatkozatában.

A Hamász és a támadásokban szintén részt vevő Palesztin Iszlám Dzsihád az AFP-nek megerősítette, hogy csoportjaik beleegyeztek a tűzszüneti megállapodás feltételeibe.

E szerint az előzetes megállapodás ötnapos tűzszünetet tartalmaz, amely a szárazföldi harcok szüneteltetését és a Gáza déli része feletti izraeli légi műveletek korlátozását foglalja magában.

A megállapodás értelmében 50-100 izraeli civil és külföldi túszt engednének szabadon, de foglyul ejtett katonákat nem.

Cserébe mintegy 300 palesztint engednének ki izraeli börtönökből, köztük nőket és gyermekeket.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád AFP-nek nyilatkozó tagjai szerint a megállapodás lehetővé tenné azt is, hogy akár 300 teherautónyi élelmiszer- és orvosi segélyt is bejuttassanak a Gázai övezetbe.

Úton a győzelem felé: óriási veszteségeket szenvedtek a gázai Hamász zászlóaljak

Az IDF egyik magas rangú tisztje közölte, hogy hány terroristával végeztek eddig a háború kezdete óta.

Az izraeli 12-es csatorna korábban arról számolt be, hogy a Hamász izraeli kötelezettségvállalást kért arra, hogy az ötnapos szünet alatt nem használja megfigyelő drónjait, hogy nyomon követhesse, mire készül a Hamász, és honnan szállítja a túszokat.

Bár hivatalos izraeli megerősítés nem történt, a 12-es csatorna kedden egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, aki szerint

„nagyon közel vagyunk az egyezséghez”.

Megjegyezve, hogy pár technikai kérdést még meg kell oldani, a tisztviselő szerint megállapodás van arról, hogy legalább 50 embert szabadon engednek a terroristák, továbbá tucatnyi embert szabadon engedhetnek még a tűzszünet meghosszabbításáért cserébe.

Az így kiszabaduló túszok várhatóan gyerekek és nők lesznek

– közölte a 12-es csatorna.

A hadsereg rádiója arról számolt be, hogy az IDF belügyi parancsnokságának műveleti részlege feltehetően már készül a cserére.

A rádió szerint az IDF a Gázai övezetben marad, és a tűzszünet alatt nem vonják vissza a csapatokat izraeli területre.

A Gázai övezetnél járt a Neokohn főszerkesztője

Megyeri Jonatán és Robert C. Castel közösen jelentkeztek be a Gázai övezet mellől.