A gázai kórházak gyötrő dilemmája

Miközben Izrael igyekszik megkímélni a civil életeket, az amerikai és brit nyomás a Hamászt erősíti – írja Melanie Phillips brit publicista.

Az USA megerősítette, hogy a gázai al Sifa kórházat valóban parancsnoki és irányító központként használja a Hamász, ahogy Izrael mindig is állította – és ráadásul a Hamász valóban ott tartott néhány túszt a kórház alatti alagutakban. Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára újságíróknak úgy nyilatkozott:

„Fegyvereket tárolnak ott, és felkészültek arra, hogy reagáljanak egy a létesítmény ellen indított izraeli katonai műveletre.”

Ezt erősítette meg a Fehér Ház is, amely szerint az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkkal rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád az al-Sifát és más kórházakat a túszok fogva tartására és katonai tevékenységre használja. A Times of Israel beszámolója szerint:

„Információink vannak arról, hogy a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád a Gázai övezetben néhány kórházat, köztük az al-Sifát, és az alattuk lévő alagutakat katonai műveleteik elrejtésére és támogatására, valamint túszok fogva tartására használja” – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője újságíróknak egy tájékoztató során.

„A Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád tagjai a gázai al-Sifából harcálláspontot működtetnek Gázavárosban. Fegyvereket tárolnak ott, és felkészültek arra, hogy reagáljanak egy izraeli katonai műveletre a létesítmény ellen” — mondta Kirby, amerikai hírszerzési értékelésekre hivatkozva.

A közvélemény mérgező ellenségességének crescendóját váltotta ki Izrael ellen annak megerősítése, hogy a Hamász ilyen módon használja a kórházakat. Eközben csapatai körülveszik az al-Sifát, hogy megsemmisítsék a Hamász bunkerét. Az Izraeli Védelmi Erők felszólították az ott megbújó Hamász-harcosokat, hogy adják meg magukat.

A nyugati médiumok, amelyek korábban megvető hitetlenséggel fogadták Izrael azon állítását, hogy a gázai kórházakat a Hamász erődítményeiként használják, ezen a héten kezdtek az ostobánál is ostobábbnak tűnni.

Melanie Phillips: Üdvözöljük ismét Londonisztánban!

„Nagy-Britannia felismerhetetlenné vált” – írja keserűen a brit publicista.

Először az IDF megölt 21 Hamász-terroristát, akik az al-Sifa bejáratánál tüzet nyitottak rájuk. Aztán az IDF nyilvánosságra hozta, hogy a gázai Rantisi gyermekkórház alatt Hamász-alagutakat talált, amelyekben fegyvereket rejtettek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy néhány túszt tartottak ott. Találtak többek között egy cumisüveget és – ami a leginkább vészjósló – egy véres kést.

Annak ellenére, hogy a Hamász többszörösen is szörnyű háborús és emberiség elleni bűntetteket követett el azzal, hogy a betegeket, a kórházi személyzetet és a túszokat emberi pajzsként használta, a nyugati nyilvánosság ellenségessége és az önmérsékletre való felhívások Izraelre irányulnak – mintha Izrael, és nem a Hamász lenne a háborús bűnös.

„A kórházakat és a betegeket meg kell védeni” – közölte a Fehér Ház, hangsúlyozva, hogy ártatlan emberek „nem érdemlik meg, hogy kereszttűzbe kerüljenek”.

Az al Sifa orvosai a jelentések szerint azt mondták, hogy két csecsemő már meghalt, és még több van veszélyben az áram és az inkubátorok hiánya miatt. Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy az al Sifa „már nem működik kórházként„, miután elfogyott az üzemanyag és a víz. Az IDF-et a kórház ágyúzásával vádolták; Izrael szerint ez nem igaz, hanem a Hamász bombázta a kórházat.

A háború ködében az igazságot gyakran elhomályosítják az állítások és ellenállítások. A nyugati média azonban soha nem ismeri el, hogy Gáza teljes egészében a Hamász ellenőrzése alatt áll;

semmi sem történik ott a Hamász jóváhagyása vagy irányítása nélkül.

Ahogy az al Sifa munkatársai a múltban elmondták, az életükkel játszanak, hacsak nem teszik és mondják pontosan azt, amit a Hamász parancsol nekik.

Mindenki számára világosnak kell lennie, akinek van szeme, hogy az IDF példátlanul sokat tesz a kórház betegeinek és személyzetének védelme érdekében. Az izraeliek folyamatosan sürgetik a kórház evakuálását, és azt mondják, hogy az emberek bármikor elhagyhatják a kórházat a szabadon hagyott oldalán keresztül.

Azt mondják, hogy a kórházban van áram, és hogy a Hamász ellopta az IDF által szállított üzemanyagot, és elutasította a további üzemanyag-felajánlásokat. Egy tegnapi sajtótájékoztatón az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy bemutatott egy videót, amelyen izraeli katonák láthatóak, amint a kórház főbejáratától mintegy 1000 méterre üzemanyagot hagynak.

A New York Times szerint Dr. Asraf al Qudra, a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette azokat az izraeli jelentéseket, amelyek szerint több száz liter üzemanyagot ajánlottak fel a kórház személyzetének, de azt mondta, hogy azt visszautasították, mert

„az üzemanyag átvételét Izrael javára írnák azért, mert engedélyezte az üzemanyag bejutását Gázába.”

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.

Itt egy videó (vigyázat: az X/Twitterről származik és nem ellenőrzött), amelyen egy kétségbeesett nővér sír az Al Sifa kórházban:

„A Hamász elfoglalja az egész kórházat. Elveszik az üzemanyagot, a gyógyszereket. Nincs mivel kezelnem. Egy törést kell kezelnem, egy ötéves kisfiút morfium nélkül, mert a Hamász elvette magának.”

Mindeközben a Jerusalem Post arról számolt be, hogy az IDF koordinálja inkubátorok átszállítását egy izraeli kórházból az al Sifába az újszülöttekszámára. Sam Halpern írta:

„Az IDF által közzétett telefonhívásban hallható, amint a Gázai Koordinációs és Összekötő Igazgatóság (CLA) egyik tisztje az al-Sifa kórház főigazgatójával beszél, és felajánlja az inkubátorokat, valamint segítséget a gyermekek és a betegek evakuálásához az intézményből.

„Készek vagyunk bármilyen segítséget nyújtani a gyermekek és betegek evakuálásához. Készek vagyunk bármilyen segítséget nyújtani. Még inkubátort is biztosítunk önöknek”

– mondta a tiszt.

Arra a kérdésre, hogy van-e még valamire szükségük, a főigazgató azt mondta, hogy lélegeztetőgépekre van szükségük néhány oxigénre szoruló gyermek számára. Az izraeli tiszt megígérte, hogy mindent megtesz a szükséges felszerelések beszerzéséért.

„Bármit, minden nehézség ellenére; amit csak tudok, megpróbálok segíteni” – mondta a CLA tiszt. „Segíteni fogok önöknek megvédeni a sérülteket és a betegeket”. „Rendben, és az egészségügyi személyzetet is” – mondta a főigazgató. „Természetesen, természetesen” – válaszolta a CLA tisztje.

Miért veszi készpénznek a világ a Hamász által közölt civil áldozatok számát?

Luke Baker, a Reuters korábbi külföldi tudósítója és irodavezetője szerint itt az ideje, hogy a médiaszervezetek a tükörbe nézzenek.

Az IDF által a telefonbeszélgetés felvételével együtt közzétett videón a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) szóvivője, Sani Szasszon az al Sifába küldendő inkubátorok előtt állva kijelentette, hogy „kiterjedt erőfeszítések folynak annak biztosítására, hogy ezek az inkubátorok… késedelem nélkül eljuthassanak a gázai csecsemőkhöz. A mi háborúnk a Hamász ellen folyik, és nem a gázai emberek ellen”. Az inkubátorok felajánlása előtt az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt mondta, hogy a hadsereg segíteni fog a csecsemők evakuálásában a kórházból.

Úgy tűnik, hogy mind az Egyesült Királyság, mind az USA fokozza a nyomást Izraelre az al-Sifa miatt.  A brit miniszterelnök, Rishi Sunak sürgette Izraelt, hogy „tegyen meg minden intézkedést az ártatlan civilek védelmére, beleértve a kórházakat is … és engedjen több segélyt Gázába”. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a gázai kórházakat „meg kell védeni”, és hogy „kevésbé erőszakos fellépést” remél.

A Fehér Ház azonban később visszavonta ezeket a megjegyzéseket. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora később kifejtette, hogy Biden nem Izraelt bírálta, hanem inkább azokról a nehézségekről beszélt, amelyekkel az IDF-nek szembe kell néznie, amikor a Hamász által terrorista főhadiszállásként használt gázai kórházakban operál.

Mindegy is. Az a tény, hogy a nyugati kormányok Izraelre gyakorolt nyomása a Hamásznak és támogatóinak minden ösztönzést megad a harc folytatásához. Biztosak lehetnek abban, hogy minél tovább kitartanak, annál nagyobb nyomás nehezedik Izraelre az úgynevezett szövetségesek, például az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország részéről, hogy adja meg magát. Minden alkalommal, amikor az USA vagy az Egyesült Királyság „önmérsékletre”, „humanitárius szünetre” vagy „tűzszünetre” szólítja fel Izraelt, gyengíti Izrael védelmét a népirtó barbársággal szemben, és erősíti és ösztönzi a gonosznak a zsidó állam ellen felsorakozott erőit, amely egy második holokauszt megakadályozásáért küzd.

Kasztner Rezső unokája szerint teljesen vakon van a globális baloldal

„Minél inkább balra megyünk, annál nagyobb a zűrzavar” – nyilatkozta Merav Michaeli, az izraeli Munkapárt elnöke.

Kétségtelen, hogy a hadijog megengedi Izraelnek, hogy megtámadja a kórházat, ha azt magát is támadás kiindulópontjaként használják, feltéve, hogy Izrael intézkedéseket tesz a civil életek felesleges veszélyeztetésének elkerülése érdekében. Az is kétségtelen azonban, hogy a Hamász által irányított kórházak kínzó erkölcsi dilemmát jelentenek.

Izrael nem akar egyetlen betegnek, orvosnak vagy nővérnek sem ártani. Ugyanakkor nem engedheti meg, hogy ezt a pokoli zsarolás lehetővé tegye a Hamász népirtó tevékenységének folytatását. Izrael egyértelműen mindent megtesz annak elkerüléséért, hogy ártatlan betegeknek és kórházi személyzetnek baja essen. Ezért nulla elismerést kap, helyette teljesen más mércét alkalmaznak vele szemben, mint amit a kritikusai a Biden-kormányzatban, az Egyesült Királyság kormányában és a nyugati világ többi részében valaha is alkalmaznának magukra bármilyen háborúban.

A zsidó nép bűnbakká tételének ősi és pokoli történelme van.

Most ismét a jellegzetes motívuma ezeknek az erkölcsileg elfajzott időknek: folyamatosan elfedi az elborzadást és az együttérzést, amely olyan rövid ideig pislákolt nyugaton az izraeli nők, gyermekek és férfiak és néhány külföldi barbár meggyilkolása, megkínzása, megerőszakolása és lefejezése miatt, és Izraelt ismét kiteszi a népirtó szeleknek.

Reméljük, hogy az IDF-nek megengedik, hogy elpusztítsa a Hamászt az al-Sifában, és hogy nem esik több ártatlan áldozat áldozatul.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg.

Megszületett a gyermeke az egyik Gázában fogvatartott izraeli nőnek

Elképzelni is szörnyű, hogy min mehet keresztül a fiatal anya és újszülött gyermeke.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.