Miért veszi készpénznek a világ a Hamász által közölt civil áldozatok számát?

Luke Baker, a Reuters korábbi külföldi tudósítója és irodavezetője szerint itt az ideje, hogy a médiaszervezetek a tükörbe nézzenek.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy bármely magára adó hírügynökség egyértelművé tenné [az olvasói számára], hogy a gázai egészségügyi minisztériumot a Hamász irányítja. A Hamásznak egyértelmű propagandacélja, hogy amennyire csak lehetséges, eltúlozza a polgári áldozatok számát. Nem tagadom, hogy vannak civil áldozatok, sok gyereket is beleértve. Ez ellenőrizhető. Ami nem ellenőrizhető, az a gázai halálos áldozatok száma – „700-an haltak meg az elmúlt 24 órában”, „500-an haltak meg az al-Ahli kórház parkolójában, „5000-en október 8-a óta” stb.

Ezek a számok hatalmasak, és szinte teljesen ellenőrizhetetlenek.

A hírügynökségek egyetlen forrása a Hamász. A legtöbb hírügynökség most „a Hamász által irányított egészségügyi minisztériumot” említi forrásként, de nem mindegyik.

A Reuters továbbra is „palesztin tisztviselőkre” hivatkozik, ami teljesen félrevezető.

Én felügyeltem a Reuters tudósításait a palesztin területekről 2006-ban, majd a jeruzsálemi iroda vezetőjeként 2014 és 2017 között. Volt idő, amikor a minisztérium adataira valóban lehetett támaszkodni. Az orvosok és az adminisztrátorok tudták, mit csinálnak és profik voltak a munkájukban. A Hamász azonban immár 16 éve irányítja Gázát. Eltűnt az őszinteség és a tisztesség. Bármely egészségügyi tisztviselő amelyik kibeszél, és nem közli a Hamász által az újságíróknak jelenteni kívánt halottak számát, súlyos következményekkel néz szembe.

Ungváry: teljesen félrevezető a Telex címadása

„Az egyik gázai kórházban már fagyisautókat használnak hullaházként” címmel megjelent Telex-cikk kapcsán fakadt ki a történész.

Tehát legalább egy kis szkepticizmusra lenne szükség a gyakran frissülő halálozási számokkal kapcsolatban.

Az újságírók és az ENSZ-tisztviselők tudják ezt, de mégis ismételgetik a Hamász által közölt számokat.

Kétségtelen, hogy nagyszámú civil hal meg, amikor Izrael légicsapásokat hajt végre a Hamász célpontjaira Gázában. Ennek több oka is van, többek között

  • a keménykezű taktika és harcmodor,
  • a célpontok elhelyezkedése,
  • az emberi hibák,
  • és igen, a Hamász civileket használ „emberi pajzsként”.

Megtörténik ez. Tanúja voltam én is. A lényeg itt a következő: a médiaszervezeteknek tükörbe kell nézniük, és feltenniük a kérdést:

„Honnan tudom, amit tudok?”.

És ha a válasz „mert a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium tisztviselője azt mondta nekem”, akkor komoly problémák vannak az általuk a világgal tényként közölt információk megbízhatóságával.

Miért mantrázza a terroristák hazugságait a 444?

Izrael-ellenes propaganda a köbön: terrorszervezetek által fabrikált vérvádat terjeszt a lap „oknyomozás” néven.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.