Pompeo: Az izraeli-szaúdi békemegállapodás nem jelent még palesztin államot

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter szerint „lehetetlen” lehet egy szaúd-izraeli békemegállapodás létrehozása, ha annak előfeltétele, hogy Izrael beleegyezzen egy palesztinok államba.

Pompeo Donald Trump amerikai elnök alatt segített megszervezni az Ábrahám-egyezményeket, amelyek normalizálták a kapcsolatokat Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Bahrein között. A The Jerusalem Postnak szerdán Pompeo azonban azt mondta, hogy „lehetetlen elképzelni a kétállami megoldást a jelenlegi palesztin vezetéssel, amely támogatja a terrorizmust, pénzt fogad el Irántól, és fizet a polgárainak, hogy izraelieket gyilkoljanak.”

„Nagyon nehéz elképzelni, hogyan lehetne megegyezni éppen azokkal a vezetőkkel, akik elutasítottak minden ésszerű ajánlatot, amelyet tettek nekik”.

Pompeo egy nappal azután beszélt az izraeli lapnak, hogy Szaúd-Arábia első nagykövete a Palesztin Hatóságnál, Nayef al-Sudairi Rámalláhba látogatott. Látogatása során al-Sudairi hangsúlyozta, hogy egy palesztin állam létrehozása, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, alapvető sarokköve lenne minden Izraellel kötendő leendő megállapodásnak.

Szaúd-Arábia arab békekezdeményezését az Arab Liga eredetileg 2002-ben ratifikálta, majd 2007-ben és 2017-ben megerősítette. Ez Izrael teljes kivonulását követeli Ciszjordániából és a Golán-fennsíkról, egy palesztin állam létrehozását Kelet-Jeruzsálem fővárossal és a palesztin menekültválság „igazságos rendezését”.

Netanjahu Bidennek: A megállapodás a szaúdiakkal történelmi lehetőség

Az izraeli miniszterelnök tavalyi újraválasztása óta először találkozik az amerikai elnökkel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a múlt héten az ENSZ Közgyűlésén a Szaúd-Arábiával való normalizációról szólva azt mondta:

„Nem szabad vétót adni a palesztinoknak az arab államokkal kötendő új békeszerződések felett. A palesztinok nagy hasznát vehetnék egy szélesebb körű békének.

Részesei kell, hogy legyenek a folyamatnak, de nem szabad, hogy vétójoguk legyen a folyamat felett”.

Egy lehetséges palesztin államról még Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg nem tett említést az amerikai Fox Newsnak adott interjújában múlt héten, csak annyit mondott, hogy „a palesztin kérdés nagyon fontos. Meg kell oldanunk ezt a részét”.

Azt mondta: „Meg kell néznünk, hogy merre megyünk. Reméljük, hogy eljutunk egy olyan helyre, amely megkönnyíti a palesztinok életét, és Izrael a Közel-Kelet szereplője lesz”.

Pompeo szerint minden amerikai elnök támogatná a normalizációs megállapodást – legyen az demokrata vagy republikánus. Szerinte Amerika érdeke, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia, valamint Izrael és Szaúd-Arábia között biztonsági kapcsolatok legyenek. Azt mondta azonban, hogy a béke

„könnyebben elérhető lenne egy republikánus elnök vezetésével, vagyis egy olyan elnök alatt, aki megérti, hogy a térség békéjét fenyegető legnagyobb veszélyt Irán jelenti”.

Kifejtette, hogy az Ábrahám-egyezmények azért haladhattak előre, mert a Trump-kormányzat elismerte Izraelt, mint Amerika elsődleges demokratikus szövetségesét a térségben, miközben Iránt a terrorizmus vezető állami támogatójaként és az összes többi országra nézve jelentős fenyegetésként azonosította.

„Amikor elszigeteljük Iránt, a régió békésebbé és virágzóbbá válik”

– mondta Pompeo.

Szaúdi koronaherceg: Minden nappal közelebb az Izraellel való megállapodás

Mohamed bin Szalmán tagadta, hogy Rijád felfüggesztette az Egyesült Államok vezette normalizációs tárgyalásokat.