Netanjahu Bidennek: A megállapodás a szaúdiakkal történelmi lehetőség

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ma (szerdán) találkozott Joe Biden amerikai elnökkel egy New York-i szállodában. A találkozóra az ENSZ e heti közgyűlésének keretein belül került sor.

A találkozó során Biden méltatta az India, a Közel-Kelet és Európa között kialakuló gazdasági folyosót, és kijelentette, hogy az amerikai-izraeli kapcsolat középpontjában „demokratikus értékek” állnak, beleértve

„a rendszereinkben lévő fékek és ellensúlyokat, a tárgyalásos kétállami megoldáshoz vezető út megőrzését, és annak biztosítását, hogy Irán soha, de soha ne szerezzen atomfegyvert”.

Netanjahu azt mondta az amerikai elnöknek, hogy

„ezekben a gyorsan változó időkben szeretne megerősíteni egy dolgot, ami biztos, hogy soha nem fog változni: Izrael elkötelezettségét a demokrácia mellett”, és hogy „továbbra is fenntartják azokat az értékeket, amelyeket mindkét demokráciánk nagyra tart”.

A miniszterelnök kijelentette, hogy szerinte lehetséges, hogy együtt dolgozzanak egy „jobb jövő” megteremtésén. Kijelentette továbbá, hogy szerinte Biden képes közvetíteni egy normalizációs megállapodást Izrael és Szaúd-Arábia között.

Nem sokkal azután, hogy Netanjahu megérkezett a találkozóra, a Fehér Ház tájékoztatta a miniszterelnöki hivatalt, hogy a találkozót elhalasztják – jelentette az izraeli 13-as csatorna híradója. Netanjahu mintegy fél órát várt a szállodában, mielőtt az elnöki konvoj megérkezett.

Ez az első találkozó a két vezető között azóta, hogy Netanjahut tavaly újraválasztották miniszterelnöknek. Biden feltűnően tartózkodott attól, hogy meghívja Netanjahut a Fehér Házba. A megbeszélés helyszíne előtt több százan tüntettek a Netanjahu-kormány ellen.

Trump már előzi Bident, azonban van egy kis bökkenő

A CBS News felmérése során a válaszadók részletesen kifejthették a véleményüket a két elnökjelöltről.