Szaúdi koronaherceg: Minden nappal közelebb az Izraellel való megállapodás

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg (MBS) egy szerdán sugárzott interjúban visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint az Egyesült Államok vezetésével felfüggesztették az Izraellel való normalizációról szóló tárgyalásokat. Sőt, szerinte ennek éppen az ellenkezője igaz.

A Fox News vezető politikai tudósítójának, Bret Baier-nek adott egyórás interjúban – MBS első teljesen angol nyelvű interjújában azt mondta, hogy a béke a zsidó állammal „minden nappal közelebb kerül”.

Arra a kérdésre, hogy mi kellene ahhoz, hogy Rijád csatlakozzon az Ábrahám-megállapodásokhoz, a szaúdi trónörökös hangsúlyozta, hogy ez „Biden elnök kormányának támogatásával fog megtörténni, hogy eljussunk odáig”, majd így folytatta:

„Számunkra a palesztin kérdés nagyon fontos. Meg kell oldanunk a kérdés ezen részét. Jó tárgyalásokat folytatunk. Meglátjuk, hová fog vezetni. Reméljük, hogy eljut oda, hogy megkönnyíti a palesztinok életét, és Izrael a Közel-Kelet szereplőjévé válik”.

MBS-t arról is megkérdezték, hogy aggódik-e amiatt, hogy Irán atomfegyverre tesz szert.

„Bármelyik ország atomfegyverhez jutása aggaszt minket. Ez egy rossz lépés. Nem kell atomfegyverre szert tenni, mert nem lehet használni”

– mondta.

„Még ha Irán atomfegyverhez jut is – bármely ország, amely atomfegyvert használ, azt jelenti, hogy háborút vív a világ többi részével. A világ nem láthat egy újabb Hirosimát.”

– tette hozzá.

Netanjahu Bidennek: A megállapodás a szaúdiakkal történelmi lehetőség

Az izraeli miniszterelnök tavalyi újraválasztása óta először találkozik az amerikai elnökkel.

A riporter ezután megkérdezte tőle, hogy Szaúd-Arábia atomfegyvereket fog-e fejleszteni, ha Irán hozzájutna.

„Ha ők szereznek egyet, nekünk is szereznünk kell egyet” – hangzott a válasz.

Az interjú ugyanazon a napon került adásba, amikor Joe Biden amerikai elnök találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán, és Netanjahu sürgette Bident, hogy segítse a zsidó állam és az Öböl legbefolyásosabb arab monarchiájának közeledését.

„Úgy gondolom, hogy az ön vezetésével, elnök úr, történelmi békét köthetünk Izrael és Szaúd-Arábia között”

– mondta Netanjahu.

„És úgy gondolom, hogy egy ilyen béke nagy lépés lenne az arab-izraeli konfliktus lezárásában, az iszlám világ és a zsidó állam közötti megbékélés elérésében, valamint az Izrael és a palesztinok közötti valódi béke előmozdításában.”

A The Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be, hogy Netanjahu utasította országa vezető nukleáris és biztonsági szakembereit, hogy dolgozzanak együtt az amerikai tárgyalókkal egy olyan kompromisszum megtalálásán, amely lehetővé teszi Szaúd-Arábiá számára, hogy urándusításba kezdjen.

Izraeli tisztviselők „csendben dolgoznak” a Fehér Házzal egy „amerikai irányítású, urándúsító üzem” kialakításán Szaúd-Arábiában egy polgári nukleáris program részeként, ami a királyság egyik legfontosabb feltétele az Izraellel való normalizációs megállapodás elfogadásának – mondták a The Wall Street Journalnak mindkét ország tisztviselői.

A két vezető először találkozott azóta, mióta Netanjahu visszatért a hatalomba. A beszélgetésen Irán atomprogramjáról is szó esett:

„Nagyra értékelem, elnök úr folyamatos elkötelezettségét, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy nukleáris fegyverkhez jusson. Úgy gondolom, hogy ez kritikus fontosságú”

– mondta Netanjahu.

„És ezt a közös célunkat hiteles katonai fenyegetéssel, kemény szankciókkal és az iráni bátor állampolgárok támogatásával lehet elérni, akik megvetik ezt a rezsimet, és akik valódi partnereink egy jobb jövő érdekében”

– folytatta.

Az izraeli miniszterelnök hozzátette: „Alig várom, hogy Önnel és csapatával együtt dolgozhassunk az ígéret megvalósításán és a fenyegetéssel való szembenézésen”.

Netanjahu fontolgatja, hogy beleegyezik a szaúdi urándúsításba

Fordulat?