Netanjahu fontolgatja, hogy beleegyezik a szaúdi urándúsításba

Az izraeli miniszterelnök megfontolja, hogy beleegyezik abba a szaúdi követelésbe, hogy az izraeli-szaúdi normalizációért cserébe az Egyesült Államok urándúsítási programot engedélyezzen az Öböl-menti országban.

Izraeli tisztviselők a háttérben dolgoznak a Biden-kormánnyal egy olyan javaslaton, hogy egy amerikai vezetésű urándúsító üzemet hozzanak létre Szaúd-Arábiában a két közel-keleti ország közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatok felvételét célzó bonyolult háromoldalú megállapodás részeként – jelentette csütörtökön a The Wall Street Journal amerikai és izraeli tisztviselőkre hivatkozva.

A beszámoló szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasította Izrael vezető nukleáris és biztonsági szakembereit, hogy

működjenek együtt az amerikai tárgyalófelekkel, akik olyan kompromisszumot próbálnak elérni, amely lehetővé tenné, hogy Szaúd-Arábia legyen Irán után a második ország a Közel-Keleten, amely nyíltan uránt dúsíthat.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között már több hónapja folynak tárgyalások a zsidó állammal való kapcsolatok normalizálásáról. A szaúdi követelések között a palesztinoknak tett engedmények mellett szerepel az amerikaiak által irányított polgári urándúsítási program.

„A nukleáris kérdésben kezdettől fogva teljesen értjük egymást és tudjuk, hogy mit nem tehetünk meg, és mi az, amit esetleg megtehetünk” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő, aki elmondta, hogy „sok” biztosítékot szeretnének bevezetni bármilyen szaúdi dúsítási programmal kapcsolatban.

„Bármi történik is a Szaúd-Arábiával vagy bárki mással folytatott polgári nukleáris együttműködéssel kapcsolatban, az megfelel majd a szigorú amerikai nonproliferációs előírásoknak”

– mondta az amerikai tisztviselő.

Szerdán Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a Fox Newsnak beszélt a tárgyalásokról, és azt mondta: „Minden nappal közelebb kerülünk a megállapodáshoz. Meglátjuk, hogyan fog menni”.

A szaúdi koronaherceg kiemelte, hogy országa képes együttműködni Izraellel, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon, és egy esetleges megállapodást „a legnagyobb történelmi megállapodásnak nevezett a hidegháború vége óta”.

Az izraeli belpolitikában közel sincs egyetértés egy esetleges szaúdi atomprogrammal kapcsolatosan. Jair Lapid, az ellenzék vezetője a múlt hónapban az izraeli 12-es csatornának azt mondta, hogy „Izrael nem járulhat hozzá az urándúsításhoz Szaúd-Arábiában, mert ez veszélyezteti a nemzetbiztonságát, és ártana az Irán elleni kampányunknak és regionális nukleáris fegyverkezési versenyhez vezetne”.

Netanjahu Bidennek: A megállapodás a szaúdiakkal történelmi lehetőség

Az izraeli miniszterelnök tavalyi újraválasztása óta először találkozik az amerikai elnökkel.