Most már biztosan rendőrőrs lesz Adolf Hitler szülőházából

Sokan nem értenek egyet a döntéssel.

Branau helyi önkormányzata hétfőn jelentette, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó rendőrségi képzési programnak is otthont ad majd náci diktátor szülőháza, miután rendőrőrssé alakítják.

Kevesebb mint két hónappal az átalakítás megkezdése előtt az emberek többsége nem ért egyet a tervvel.

A 19. század elején-közepén épült ház a Hitler-rajongók zarándokhelyévé vált, annak ellenére, hogy az osztrák kormány 2017-ben kisajátította a házat, állítólag részben azért, hogy megakadályozza, hogy a helyszín mágnesként vonzza a neonácikat.

„Hogy megakadályozza ezeket a gyülekezéseket, a város egy emlékművet helyezett el a ház előtt, amely egy, a mauthauseni koncentrációs tábor kőbányájából származó gránittömbből áll, és a fasizmus áldozatainak emlékére írt üzenetet tartalmaz” – mondta a JTA-nak e-mailben Cary Lowe kaliforniai ügyvéd, aki Braunauban született holokauszt-túlélők gyermekeként.

„Ha a kormány megvalósítja a rendőrőrs javaslatát, amely magában foglalja az antifasiszta emlékmű áthelyezését, attól tartok, hogy az csak elfedi a hely történelmét, és elbagatellizálja az onnan kiinduló tragikus eseményeket”

– mondta.

Oliver Rathkolb, a Bécsi Egyetem Kortárs Történeti Intézetének munkatársa korábban úgy nyilatkozott a hely kapcsán, hogy

„szembe kell néznünk a múltunkkal, és életerős perspektívát kell adnunk ennek a történelmileg terhelt helynek”.

Holokauszt múzeum kerül a fiatalok körében népszerű játékba

A fiatalabb korosztály oktatására törekedve holokausztmúzeumot hoznak létre a Fortnite-on belül.

A terv azonban nem kapott széleskörű támogatást a lakosság körében. A Market Institut közvélemény-kutató cég által megkérdezettek többsége azt mondta, hogy inkább egy olyan szervezetet látna szívesebben a helyen, amely kizárólag a nemzetiszocializmussal, az emlékezéssel, az antifasizmussal vagy a békével foglalkozik. Nagyon kevesen értettek egyet a ház rendőrőrsként való használatával.

„Csak egyetlen elfogadható megoldás létezik, mégpedig a „felelősség háza” projekt megvalósítása”

– mondta Andreas Maislinger nyugdíjas történész, aki a környékről származik. Maislinger azt javasolta, hogy a helyszínt kizárólag az emlékezés és a kortárs konfliktusok kezelésének céljára használják.

„Ez az egész város újjáalakítása lenne. Eddig Braunau csak egy dologról volt ismert – Hitlerről”.

Az osztrák belügyminisztérium becslése szerint az átalakítás mintegy 20 millió euróba kerül.  A tervek szerint 2025-re készül el, és a rendőrkapitányság 2026-ban költözik át.

„Anne Frank” hamburgert és „Adolf” sült krumplit árult egy gyorsétterem

Azóta már az emberi jogok védelmezőiről elnevezett ételeket lehet kapni az étteremben.