„Anne Frank” hamburgert és „Adolf” sült krumplit árult egy gyorsétterem

A termékeket később eltávolították az étlapról, és már az emberi jogok védelmezőiről elnevezett ételeket lehet kapni az étteremben.

Egy argentin gyorsétterem hatalmas felháborodást váltott ki a helyi zsidó közösségben, miután „Adolf” [Hitler] sült krumplit és „Anne Frank” hamburgert árult – írja a The Jerusalem Post.

A sértő ételeket az argentin Sante Fe tartománybeli Rafaelában található „Honky Donky” étteremben árulták. Az „Adolf” sült krumpli mellett további sültkrumpli-választékokat is felsoroltak, köztük a „Benito” sült krumplit (Benito Mussolini olasz diktátorról elnevezve), a „Gengis” sült krumplit (utalás Dzsingisz kán mongol vezérre) és a „Mao” sült krumplit (utalás Mao Ce-tungra, a kommunista Kínai Népköztársaság alapítójára).

Az „[Anne] Frank” hamburgert az „Elvis Presley” hamburger, a „Gautama Buda” hamburger és a „Bob Marley” hamburger mellett árulták.

Az „IL Peretz” izraelita kulturális és sportegyesület felháborodását fejezte ki az étterem étlapja miatt, hangsúlyozva az argentin médiának, hogy a nevek „egyáltalán nem viccesek”, hanem „sértőek és undorítóak”.

A helyi Rafaela zsidó közösség a Facebookon „elutasítását és felháborodását” fejezte ki az étterem döntése miatt, hozzátéve, hogy jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

A felháborodást követően az étterem levette a neveket az étlapról, és bocsánatot kért „a sértésért és a felelősségérzet hiányáért, amiért helytelenül használtak olyan neveket, amelyek az emberiség egészének sebeire utalnak”.

Az étterem azóta át is nevezte a termékeit „a béke és az emberi jogok védelmezőire”, például ifjabb Martin Luther Kingre, a Dalai Lámára és II. János Pálra.

Soha többé Schindler-krumpli!

Panasz után száműzték a holokauszt-filmről elnevezett sültkrumplit Ausztráliában.