Csak további terrorizmushoz vezet, ha Irán több amerikai dollárt kap

Senki sem hiszi egy pillanatig sem, hogy az iráni mollák humanitárius célokra fogják felhasználni az új milliárdjaikat — írja véleménycikkében Morton Klein, az Amerikai Cionista Szervezet (Zionist Organization of America) vezetője az Israel Hayom oldalán.

Az Amerikai Cionista Szervezet határozottan bírálja, hogy a Biden-kormányzat dollármilliárdokat ad a terrorista Iráni Iszlám Köztársaságnak.

A legutóbbi, most nyilvánosságra hozott egyezménytervezetben Irán öt amerikai túszt enged szabadon, cserébe a szemet szúró, 6 milliárd dolláros váltságdíjért, és a szankciók enyhítéséért.

Ezek a dollármilliárdok lehetővé teszik Irán számára, hogy még több nukleáris fejlesztést és még több amerikaiak, izraeliek és más szövetségesek elleni iráni terrorizmust finanszírozzon. Az iráni rezsim pénzt és fegyvereket önt Szamáriába (más néven Ciszjordániába), biztosítva az eszközöket a Hamász, a palesztin Iszlám Dzsihád és a Palesztin Hatóság terrorista ámokfutásaihoz ártatlan izraeli civilek, köztük fiatal zsidó gyerekek ellen.

Az iráni Forradalmi Gárda emellett kiépíti, finanszírozza, kiképzi és fegyverekkel látja el az Izraelt Gázában, Júdea-Szamáriában, Libanonban és Szíriában bekerítő, Irán által támogatott terrorszervezetek hálózatát.

Az iráni molláknak fizetni ezeket a hatalmas, példátlan összegeket nyilvánvalóan arra is bátorítja a terrorista Iránt, hogy még több ártatlan amerikai túszejtést kövessen el.

Senki sem hiszi egy pillanatig sem, hogy az iráni mollák humanitárius célokra fogják felhasználni az újonnan szerzett dollármilliárdokat. Ahogy Netanjahu miniszterelnök hivatala rámutatott:

„Izrael álláspontja ismert: nem támogatandók az olyan megállapodások, amelyek nem számolják fel Irán nukleáris infrastruktúráját, nem állítják le az iráni atomprogramot, és olyan pénzeszközökhöz juttatják, amelyek az Irán által támogatott terrorista elemeknek jutnak”.

A Wall Street Journal hasonlóképpen kifejtette: „A pénz helyettesíthető, ahogy azt a Fehér Ház is tudja, és a ‘humanitárius célokat’ célzó szövegét leginkább politikai fedősztorinak lehet felfogni, hogy igazolja a »pénzért túszokat üzletet«.

Az Iszlám Forradalmi Gárda és például az iráni nép közegészségügyi helyzetének javítása közötti versenyben a pénzekért, önök szerint ki nyer?”.

A Biden-kormányzat ugyanezt a humanitárius célokra vonatkozó érvet használta arra, hogy más, Irán számára előnyös szankciómentességeket tegyen lehetővé, még akkor is, amikor Irán terrorizmusra fordított kiadásai előrehaladnak. Június közepén Biden külügyminisztere, Antony Blinken feloldotta a szankciókat, hogy szabaddá tegye az utat Irak számára, hogy 2,76 milliárd dollárt fizessen Iránnak gázért, amelyet Irak áramtermelésre használ. Az amerikai külügyminisztérium 2023. június 13-i tájékoztatóján Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő közölte az amerikai nyilvánossággal: „Irán csak humanitárius és egyéb, nem szankcionálható tranzakciók céljából férhet hozzá az Irak számára vezetett számlákon tartott pénzeszközeihez”.

Július közepén azonban az Iraqi News és a Reuters szerint Blinken 120 napos nemzetbiztonsági mentességet írt alá, amely lehetővé tette Irak számára, hogy az áramért fizetett összegeket harmadik országokban lévő, nem iraki bankokban helyezze el az iraki korlátozott számlák helyett. A kormányzat azt állította, hogy a harmadik országokban lévő számlák is „korlátozottak” lesznek.

De mi más lehet az oka a pénzeszközök átutalásának, azon kívül, hogy Iránnak nagyobb mozgásteret biztosítanak arra, hogy arra költse a pénzt, amire akarja? Az Iraqi News arról is beszámolt, hogy Ehsan Khandouzi iráni gazdasági miniszter elárulta, hogy Irak ígéretet tett arra, hogy megkönnyíti Irán hozzáférését az Irakban befagyasztott pénzeszközeihez (az Iszlám Köztársaság Hírügynökségre hivatkozva).

Az Irán-Irak Közös Kereskedelmi Kamara vezetője, Yahya Al-Eshaq korábban pedig kijelentette, hogy Irak kifizette az Iránnak járó 10 milliárd dollár teljes összegét.

A Biden-kormányzat nem lépett fel a szankciókat kijátszó iráni ügyletek ellen sem, mint például a júliusban kötött iráni-iraki megállapodás ellen, amely iráni nyersolajat iraki gázra cserélne.

Bidenék elképesztően rossz megállapodást készülnek kötni Iránnal

Az iszlamista rezsim úgy tűnik, megütötte a lottó főnyereményt.