Izrael alakítja a Közel-Kelet jövőjét

Izrael energiaügyi minisztereként Abu-Dzabi földjére lépve tudatában vagyok annak, hogy történelmi fordulópontnak vagyunk szemtanúi – írja a The Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében Jiszráel Katz, Izrael energiaügyi minisztere.

A történelem évkönyveiben vannak olyan pillanatok, amelyek fordulópontként jelennek meg, olyan pillanatok, amelyek újradefiniálják a kapcsolatokat, és egy szebb jövő irányába mutatnak. Izrael energiaügyi minisztereként Abu-Dzabi földjére lépve pontosan tudom, hogy egy ilyen pillanatnak vagyunk szemtanúi.

Ez a látogatás, amely a jelenlegi izraeli kormány megalakulása óta az első ilyen jellegű látogatás, nemcsak a Közel-Kelet változó dinamikájának bizonyítéka, hanem a remény jelzőfénye is egy olyan régió számára, amelyet régóta beárnyékoltak a nézeteltérések.

Az Ábrahám-egyezmények máris az együttműködés és a megértés új korszakát nyitották meg a Közel-Keleten. Ezek a megállapodások, amelyek évtizedes akadályokat törnek át, nem csupán papírdarabok, hanem a béke, a jólét és a haladás közös jövőképének szimbólumai. Ezek máris megváltoztatták a Közel-Keletet, és hatásuk az elkövetkező években is formálni fogja a régiót.

E történelmi látogatás során hétfőn találkozom Szultán Al-Dzsaber emirátusi technológiai és ipari miniszterrel és nagyra becsült jordániai kollégáimmal – a vízügyi, energiaügyi és környezetvédelmi miniszterekkel. Találkozónk nem csupán diplomáciai formalitás, hanem konkrét lépés egy stratégiai fontosságú regionális projekt megvalósítása felé, amely arról szól, hogy villamos energiát kapunk a vízért.

Ez a kezdeményezés, amely izraeli vizet adna a jordániai villamos energiáért cserébe, nemzetünk innovatív szellemét és a kölcsönös növekedés iránti elkötelezettségünket bizonyítja.

A projekt lényege egyszerre innovatív és mélyreható. A Földközi-tengerből származó vizet Izraelben sótalanítási folyamatnak vetik alá a világ legfejlettebb izraeli technológiáját alkalmazva.

Ez a technológia nem csak nemzetünk e téren való jártasságát mutatja, hanem fenntartható megoldást kínál a vízhiányra is.

Vasútvonal kötheti össze Izraelt és Szaúd-Arábiát

Meglepő bejelentést tett a 9400 milliárd forintos vasútfejlesztés kapcsán az izraeli miniszterelnök.

A sótalanítás után ez a víz Jordániába fog áramlani, biztosítva, hogy polgárai hozzáférjenek ehhez a létfontosságú erőforráshoz. A projekt folytatásának és bővítésének lehetőségei jelentősek, tekintettel a Földközi-tenger kiterjedésére és az izraeli sótalanítási technológia folyamatos fejlődésére.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Arab Emírségek, fejlett technológiai képességeivel, naperőműparkot fog építeni Jordániában. Ez a farm a régió bőséges napfényét hasznosítja majd, és tiszta, fenntartható villamos energiává alakítja át. Ez a villamos energia aztán Izraelbe áramlik majd, kielégítve energiaszükségletünket és csökkentve szénlábnyomunkat.

Mégis hogyan fogja ez a megállapodás megváltoztatni a Közel-Keletet?

A projekt előnyei sokrétűek. Izrael számára azt jelenti, hogy tiszta energiához jut, csökken a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk, és egy zöldebb jövő felé haladunk. Jordánia számára megbízható vízforrást jelent, és biztosítja, hogy polgárai hozzáférjenek ehhez az alapvető szükséglethez. Az Egyesült Arab Emírségek számára pedig lehetőséget jelent arra, hogy bemutassa technológiai fejlődését, és kulcsszerepet játsszon a regionális harmónia előmozdításában.

Örömteli, hogy ez a kezdeményezés nemzetközi támogatást kapott.

A Fehér Ház klímaügyi megbízottjának, John Kerrynek a jelenléte az Abu-Dzabiban tartott megbeszéléseinken bizonyítja törekvéseink globális jelentőségét.

Az Egyesült Államok jelenlegi vezetése alatt határozottan kiállt az éghajlatváltozás kezelése és a fenntartható megoldások előmozdítása mellett. A „villamos energiát a vízért” projekt támogatásával aláhúzza annak lehetőségeit nem csak a Közel-Kelet, hanem az egész világ számára.

Összefoglalva, ez a látogatás és az általa támogatni kívánt projekt az új Közel-Keletet tükrözi – egy olyan régiót, amely túl tud lépni a múltján, közös célokra összpontosít és hidakat épít. Az „áramot a vízért” kezdeményezés nem csupán az erőforrásokról szól, hanem a kapcsolatok újradefiniálásáról, a bizalom erősítéséről és a szebb, fenntartható jövőért való közös munkáról.

Miközben az Emírségekből és Jordániából érkező nagyrabecsült kollégáimmal tárgyalásokat folytatok, remény és optimizmus tölt el. Együtt nemcsak történelmet írunk, hanem a jövőt is alakítjuk.

Minden idők legnagyobb külföldi beruházását jelentették be Izraelben

25 milliárd dollárból, azaz körülbelül 8500 milliárd forintból épít chipgyártó üzemet az óriásvállalat.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.