Vasútvonal kötheti össze Izraelt és Szaúd-Arábiát

Izrael 100 milliárd sékelt (mintegy 9400 milliárd forint) tervez befektetni vasúthálózata kiszélesítésébe összekapcsolva Tel-Aviv térségét a vidékkel, valamint a jövőben megteremtve az összeköttetés lehetőségét Szaúd-Arábiával is – jelentette be vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.  Az izraeli pénzügyminiszter szerint az elképzelések szerint tíz éven belül megteremtenék az észak-déli gyorsvasúti összeköttetést.

„Ma elindítjuk az Egy Izrael projektet – az egész országot nagysebességű vonattal kötjük össze”

mondta vasárnap Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök arról is beszélt, hogy Izraelt és Szaúd-Arábiát is összekötheti egy jövőbeli vasútvonal, amelynek nyitó szakaszát Izrael most kezdi meg egy 100 milliárd sékelbe kerülő projekt keretében.

Netanjahu ezzel összekapcsolta a projektet az izraeli-szaúdi normalizációs megállapodás lehetőségével, amelyről már tárgyalnak Rijádban és Washingtonban.

„A jövőben képesek leszünk arra, hogy vonattal szállíthassunk árut Eilatból a Földközi-tengeren lévő kikötőinkbe, és vonattal összekapcsolhatjuk Izraelt Szaúd-Arábiával és az Arab-félszigettel is. Ezen is dolgozunk”

– mondta Netanjahu.

„Az én vízióm az, hogy az ország minden polgára el tudjon jutni a központba és vissza, az ország bármely pontjáról – kevesebb mint két óra alatt. A legtöbb esetben kevesebb mint egy óra alatt. Nincs dugó, nincs légszennyezés, nincsenek parkolási problémák – kényelmesen és biztonságosan” – magyarázta a miniszterelnök.

Mindössze két nappal azután mondta ezt Netanjahu, hogy Joe Biden egyik kampányrendezvényen támogatóinak nyilatkozott a szaúdi-izraeli megbékélés lehetőségéről.

Washington teljes gőzerővel dolgozik a szaúdi-izraeli békén

The New York Times szerint azonban még komoly akadályok állnak a megegyezés útjában.

A hadsereg rádiójának adott interjújában azonban az izraeli Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke, Yuli Edelstein (Likud) azt mondta, hogy szerinte korai lenne a közeljövőben izraeli-szaúdi megállapodásra gondolni.

„Úgy gondolom, hogy túl korai lenne arról beszélni, hogy egy megállapodás van készülőben”

– mondta Edelstein, aki utalt arra a lehetőségre, hogy Izraelnek az izraeli-palesztin konfliktus tekintetében súlyos árat kellene fizetnie ahhoz, hogy egy ilyen megállapodás létrejöjjön.

„Hogy is fogalmazzak finoman? Vannak olyan záradékok, amelyek sokkal fontosabbak vagy problémásabbak, mint ilyen-olyan nyilatkozatok a palesztinok kapcsán” – mondta.

„A szaúdi diskurzus nagy része az amerikaiakkal folyik, és nem velünk” – tette hozzá.

Edelstein Rijád Washingtonnal szembeni követelései kapcsán úgy nyilatkozott, hogy

„vannak dolgok, amelyekkel jobban, és vannak dolgok, amelyekkel kevésbé tudunk együtt élni”.

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó, akit a heti kabinetülésre belépve arról kérdeztek az újságírók, hogy lesz-e előrelépés a szaúdi tárgyalásokon röviden annyit mondott, hogy

„reméli, hogy igen”.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.