Holokauszt-túlélő: „Csak azt akarom, hogy a háborúnak végre vége legyen”

Leonyid Kamenszkijnek élete során már másodszorra kellett elhagynia otthonát egy ellenséges invázió miatt.

Leonyid Kamenszkij nem igazán akarta elhagyni Ukrajnát. Jelenleg egy hannoveri nyugdíjas otthonban él, ahol a Jüdische Allgemeine készített vele interjút.

Kamenszkij tavaly májusban menekült Ukrajnából Németországba. „Sokkos állapotban voltam a gondolattól, hogy elhagyom az otthonom” – mesélte csendesen.

Hatvan évig élt feleségével Mikolajivban, amíg nyolc évvel ezelőtt meg nem özvegyült. Fia a háború elején Németországba menekült, és most mindkét unokája itt él. „De én nem akartam velük jönni” – magyarázta Kamenszkij.

Amikor azonban olvasta, hogy városa ugyanarra a sorsra juthat, mint Mariupol, két nap alatt összepakolt mindent, és buszokkal Moldován keresztül Németországba utazott.

Leonyid Kamenszkij a napokban tölti be 89. életévét, egy utólag kiállított születési anyakönyvi kivonat szerint. „Valójában már most a 90-et töltöm” – tette hozzá. A papírjai még gyermekkorában elvesztek, amikor édesanyja eltemette őket, hogy megvédje magát és a fiút. Az anyja a kommunista párt tagja volt, az apja pedig zsidó. 1941-ben, amikor a náci Németország megszállta Ukrajnát édesanyja vele együtt menekült a német megszállók elől, sok száz kilométert. Többnyire gyalog.

A zsidó partizánvezér, aki megtalálta a Hitler rettegett V2-eseit építő gyárat

Az Ukrajnában született Leonyid Berenshtein legendás partizánparancsnokká vált a második világháború alatt.

Kisfiúként szemtanúja volt a bombázásoknak, a halott emberek látványának az út szélén. Ukrajnában több mint 1,5 millió zsidó esett áldozatul a holokausztnak.

A háború kezdete óta a „Segélyhálózat a náci üldöztetés túlélőinek Ukrajnában” nevű szervezet gondoskodik azokról az emberekről, akik Kamenszkijhez hasonlóan túlélték a náci terror borzalmait. A több mint 50 szervezetből álló hálózat az adományokkal elsősorban azokat támogatja, akik Ukrajnában maradtak.

De miközben egyre nagyobb a szükség, az adományozási hajlandóság csökken

– panaszolja a szervezet egyik munkatársa. Becslések szerint Ukrajnában még mindig közel 40 ezer túlélője van a náci terrornak, köztük zsidók, kényszermunkások és politikai üldözöttek. A háború ellenére közülük nagyon kevesen hagynák el az országot. A lépést mindenekelőtt azok tennék meg, akiknek a családja már Németországban él.

Leonyid Kamenszkij hangsúlyozta, mennyire hálás azért, hogy Németország befogadta őt. Ugyanakkor még mindig emlékszik a gyermekkori félelmeire a német megszállóktól.

Az idős holokauszt-túlélő beszélt a hátrahagyott lakásról, a saját maga által épített kerti fészerről és a sok növényről, amelyeknek gondját viselte.

„Szeretnék hazamenni” – mondta.

„De vajon tényleg van hozzá erőm?”

Az oroszok feloldották a holokausztról szóló dokumentumok titkosítását

Oroszország új dokumentumokat tett közzé, amelyek szerint Észtország, Lettország és Litvánia nagymértékben részt vett a zsidók meggyilkolásában a holokauszt idején.