Az oroszok feloldották a holokausztról szóló dokumentumok titkosítását

Oroszország új dokumentumokat tett közzé, amelyek szerint Észtország, Lettország és Litvánia nagymértékben részt vett a zsidók meggyilkolásában a holokauszt idején – írja a Jerusalem Post.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat új dokumentumokat hozott nyilvánosságra a balti államok holokauszt alatti tevékenységéről – derül ki a RIA (orosz állami média) csütörtöki jelentéséből.

A dokumentumokat a „No Statute of Limitations” projekt részeként hozták nyilvánosságra.

A dokumentum részletezi „több tízezer zsidó” 1941-ben, a náci megszállás alatt történt meggyilkolását, amelyet mind az államok lakói, mind a megszálló erők elkövettek. A jelentésben részletezett államok Észtország, Lettország és Litvánia, olyan országok, amelyek azóta az orosz invázió fényében Ukrajnához csatlakoztak.

Litvánia

A jelentés azt állította, hogy a nácikat lenyűgözte az a kegyetlenség, amellyel a litvánok magukba szívták az antiszemita ideológiát, és az a kegyetlenség, amelyre hajlandóak voltak.

„Amikor a német csapatok bevonultak Litvánia területére, a litvánok zsidógyűlölete hatékony pogromokhoz vezetett … A pogromok eredményeként, amelyeket mindazonáltal a biztonsági rendőrség és az SD jelentős akciókkal hajtott végre, a litvánok Kaunasban 3800 zsidót, a kisvárosokban pedig mintegy 1200 zsidót likvidáltak”

– idézi a RIA a jelentést.

A beszámolók szerint az akár nyolc főből álló csapatoknak először az volt a feladatuk, hogy a börtönben lévő minden zsidó embert meggyilkoljanak. Végül a gyilkosságok kiterjedtek a Litvániában élő összes zsidóra. A jelentés szerint ezt „szisztematikusan, megyéről megyére” hajtották végre.

„A sok egyedi művelet eredményeként összesen 136 421 embert likvidáltak”

– áll a jelentésben, bár ez a szám valószínűleg magában foglalja a nem zsidó csoportokat is, amelyek szintén a náci ideológia célpontjai voltak.

Néhány zsidót életben tartottak és gettókban helyeztek el, hogy rabszolgamunkára használják őket. A jelentés szerint 15 000 zsidó embert tartottak fogva Kaunasban és Vilnában, további 4500-at pedig Siauliai-ban. A RIA szerint ezeket a zsidókat arra kényszerítették, hogy a helyi repülőtéren dolgozzanak, ahol „földmunkákkal és egyéb munkálatokkal” kapcsolatos feladatokat végeztek.

Észtország

A jelentés szerint a háború előtt 2000 zsidó élt Észtországban, bár ez a szám vitatott, és a háború után nem maradt egy sem. A Zsidó Világkongresszus (WJC) adatai szerint jelenleg 1 971 zsidó él Észtországban.

A jelentés a továbbiakban kifejti, hogy 1942-ben Hitler felállított egy észt SS-légiót. A jelentés szerint ez a légió részt vett a civilek lemészárlásában az Oroszországgal szövetségesnek tekintett Fehéroroszországban.

Az SS-légió, folytatja a RIA jelentése, felelős volt a minszki régióban a zsidók meggyilkolásáért.

1943 szeptemberében – folytatódik a jelentés – a 30. észt Schutzmannschraft zászlóalj részt vett az Aktion 1005-ös akcióban, amelynek során civileket és hadifoglyokat öltek meg tömegesen.

A jelentés ellentmond az észt zsidóságról alkotott jelenlegi történelmi elképzeléseknek.

Bizonyítékok vannak arra, hogy Észtországban a XIV. század óta élnek zsidók, de állandó zsidó közösség csak a XIX. század közepén alakult ki – magyarázta a WJC.

Amikor a nácik megszállták Észtországot, a Szovjetunió mintegy 500 zsidót deportált, mivel „veszélyes társadalmi elemnek” tekintették őket.

A WJC azt állította, hogy a jelentésben foglaltakkal ellentétben

„majdnem az összes megmaradt zsidó – körülbelül 3000 ember – el tudott menekülni Észtországból, mivel a németeknek annyi időbe telt, amíg végül elfoglalták Észtországot”.

A WJC hozzátette, hogy 1000 zsidót gyilkolt meg az észt rendőrség a nácikkal együttműködve.

Lettország 

A jelentés szerint a lettországi zsidók meggyilkolását a „széleskörű tisztogatás” elnevezésű művelet keretében hajtották végre.

A lett zsidók meggyilkolását „speciális csapatokon keresztül hajtották végre, a lett segédrendőrség elit erőinek segítségével”.

A RIA hozzátette, hogy 1941. november 9-én 11 000 zsidót végeztek ki a lett és a náci erők. Decemberben SS-tisztek és egy rendőrségi vezető olyan parancsokat adtak ki, amelyek 27 800 zsidó kivégzéséhez vezettek Rigában. Néhány nappal ezután Lihauban további 2350 zsidót gyilkoltak meg.

„A Kelet megtisztítására irányuló szisztematikus munka a főparancsoknak megfelelően a zsidók lehető teljes likvidálását tűzte ki célul. Ezt a célt alapvetően sikerült elérni” – hangsúlyozta a jelentés.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A holokauszt és a lengyel ártatlanság mítosza

Kevés lengyel volt hajlandó segíteni a zsidóknak, és akik mégis, azok is elszenvedték a lengyelek fenyegetéseit és néha megtorlását, beleértve a gyilkosságot is.