A zsidó partizánvezér, aki megtalálta a Hitler rettegett V2-eseit építő gyárat

Roman Shumunov rendező Leonyid Berenshtein történetét meséli el legújabb filmjében, aki második világháborúban partizánként működött, és végül megtálta a Hitler rettegett V2-es rakétáit gyártó gyárat.

Leonyid Berenshtein élettörténete attól a pillanattól kezdve lenyűgözte Roman Shumunov rendezőt, hogy először hallott róla. Az Ukrajnában született Berenshtein legendás partizánparancsnokká vált a második világháború alatt.

1944-ben felkutatott egy gyárat, amely Hitler rettegett titkos fegyverét, a V2-es rakétát gyártotta. A gyárat ezt követően a Vörös Hadsereg lebombázta, ezzel kulcsfontosságú csapást mérve a Harmadik Birodalomra. Évtizedekkel később Berenshtein Izraelbe költözött.

Az egykori parancsnok történetét Shumunov grúz-izraeli rendező „Berenshtein” című, új dokudráma filmje mutatja be.

„Egy olyan emberrel ültem együtt, aki nagy, nemzetközileg is jelentős dolgokért volt felelős a második világháborúban, amelyek megváltoztatták a háború egész kimenetelét”

– mondta Shumunov a The Times of Israelnek a 2019-ben, 98 éves korában elhunyt háborús hőssel készített interjúiról.

„Amikor találkoztam vele, 95 éves volt. Egy nagyon-nagyon kicsi lakásban élt, másfél szobás volt. Senki sem tudott róla semmit – Izraelben, a szomszédságában, senki. Kicsit őrült volt, nagyon furcsa volt, amikor találkoztam vele, és elkezdte mesélni a történetét.”

Az eredetileg dokumentumfilmnek tervezett projekt áttért a dokudráma műfajára, és körülbelül négy évig tartott, kihívás elé állítva rendezőjét, szereplőit és stábját egyaránt.

BERENSHTEIN – Official Trailer 2021

The last of the great partisans, who located Hitler’s „wonder weapon”, returns to the war that took away his feelings and identity, but failed to rob him of his values as a human being.

„Ez nem egy szokványos projekt volt”

– mondta Shumunov.

A forgatás Ukrajnában zajlott.

„Volt hó, volt eső, volt nyár, volt ősz… minden szereplőnk ugyanazt a négy évet járta végig a forgatás alatt… mint a valódi szereplők a háború alatt”

– magyarázta a rendező.

A film végső változatában bemutatásra kerültek az akkor még élő Berenshteinnel készül interjúk, amelyek figyelemre méltó katonai karrierjéről – amely az 1941-es kijevi csatával kezdődött, és három évvel később a V2-es gyár felfedezésével tetőzött – szóltak.

1944 júniusában Winston Churchill brit miniszterelnök levélben fordult Joszif Sztálin szovjet miniszterelnökhöz, amelyben arra kérte Sztálint, hogy segítsen a szövetségeseknek megtalálni a németek V2-eseit gyártó gyárat. A Harmadik Birodalom V2-esekkel bombázta akkoriban Londont.

„Ez valami nagyon új volt. Abban az időben egyetlen [más] országnak sem volt ilyen fegyvere. Tulajdonképpen ez megváltoztathatta volna a háború kimenetelét… Ez a rakéta olyan volt, mint Hitler utolsó reménye”

– magyarázta a rendező.

A háború után, 1946-ban Berenshtein elvette feleségét, Shurát, akivel két gyermekük született. Később több könyvet is írt háborús pályafutásáról. 1993-ban Berenshteinék Izraelbe emigráltak.

Megrendítő módon Berenshtein a film forgatása közben halt meg, és temetését a film is bemutatja.

A film bemutatása óta a forgatás helyszínei Ukrajnában, Bucsa és Irpiny az ukrajnai orosz invázió miatt ismét konfliktusövezetekké váltak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Amikor egy zsidó lány kereszténynek álcázta magát, hogy túlélje a holokausztot

A most bemutatott „My Name is Sara” egy igaz történetet mesél el Sara Guralnick Shapiróról, aki egy ukrán földműves családnál lelt menedékre a nácik elől.