Netanjahu reméli, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem kaszálja el a saját korlátozását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este az NBC Newsnak nyilatkozott, és válaszolt az igazságügyi reformmal és a törvényhozás ellenzékével kapcsolatos kérdésekre.

Arra a kérdésre, hogy be fog-e következni Jichák Herzog izraeli elnök polgárháborút jósló előrejelzése, Netanjahu azt mondta:

„Nem lesz polgárháború, ezt garantálom. De úgy gondolom, hogy az izraeli demokrácia egyensúlytalanságának kijavítása, ahol az igazságszolgáltatás lényegében a végrehajtó hatalom és a törvényhozás szinte minden hatáskörét kisajátította – úgy gondolom, igen, fontos ezt megtenni. Azt hiszem, amikor a por leülepszik, az emberek látni fogják, hogy Izrael demokráciája megerősödött, nem pedig meggyengült, és azt hiszem, az emberek félelmei, amelyeket szítottak és felkorbácsoltak, el fognak múlni, és látni fogják, hogy Izrael ugyanolyan demokratikus, mint korábban volt, sőt, még demokratikusabb is.

Arra a kérdésre, hogy betartaná-e a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, amennyiben érvénytelenítené az igazságszolgáltatás ésszerűségi normájának eltörlését, Netanjahu azt mondta:

„Azt hiszem, két szabályt kell követnünk: Az egyik, hogy az izraeli kormányok betartják a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. És ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság tiszteletben tartja a sarkalatos törvényeket, amelyek a legközelebb állnak az alkotmányhoz. Szerintem mindkét elvet be kell tartanunk, és remélem, hogy így is lesz”.

Amikor nyomatékosan újra rákérdeztek, Netanjahu megismételte:

„Emlékezzenek arra, amit mondtam, remélem, hogy nem magyarázzák félre, mert szerintem MINDKÉT szabályt be kell tartanunk”.

Hozzátette:

„Amerikai fogalmakkal élve ez olyan lenne, mintha a Legfelsőbb Bíróság, amelynek feladata az alkotmány megtartása, alkotmányellenesnek nyilvánítana egy alkotmánymódosítást. Tehát ez valahogy önmagába fordul, és nem – nincs értelme. Remélem, hogy ez nem fog megtörténni.”

„Maga az izraeli legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy a sarkalatos törvények, amelyeket a Knesszet szupertöbbséggel, vagyis nem egyszerű többséggel fogad el a Knesszetben, az alkotmány alapja, azokat alkotmánynak nevezik”

– magyarázta, megjegyezve:

„A legfelsőbb bíróság saját meghatározása szerint az a sarkalatos törvény, amellyel most foglalkoznak, az alkotmányunk része.”

Jerusalem Post: A Likud „lázadói” olajágat nyújtanak az ellenzéknek

Hét befolyásos Likud politikus mondja azt, hogy nemzeti konszenzusra van szükség a további reformokhoz.

Amikor a tartalékosok szolgálatmegtagadásáról kérdezték, Netanjahu az NBC-nek azt mondta:

„Azt hiszem, nem szerencsés, hogy tartalékosokat sorakoztattak fel valami olyan dologért, ami politikai vitát foglal magában”.

„Egyszerűen úgy gondolom, hogy ez helytelen. Szerintem helytelen az embereket politikai vitába belesorolni, szerintem ez politizálja a hadsereget, szerintem a legtöbb ember megérti ezt, és a legtöbb ember ellenzi ezt”.”

Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint

azért volt fontos az ésszerűségi szabvány módosításának elfogadása, „hogy egyértelművé tegyük, hogy a kormány nem tartja magát a volt tábornokok, vagy a hadseregben vagy a katonai tartalékosok diktátumaihoz. Mert ha Izrael egyszer elindul ezen az úton, és a volt tábornokok azt mondhatják: ‘Figyelj, ha elfogadod ezt a törvényt, vagy ha nem azt teszed, amit mondunk, akkor katonai engedetlenségre buzdítunk’ – akkor Izrael megszűnik demokrácia lenni. Ez az igazi fenyegetés a demokráciára nézve, és szerintem ezt nem fogadhatjuk el”.

Az izraeli progresszió lázadása a népszuverenitás ellen

Az izraeli progresszió nem akarja kiengedni a markából a választáson alapuló népszuverenitási rendszer egésze fölötti választásfüggetlen uralmát.