Itt a Palesztin Hatóság vége? — Ciszjordániában mozgolódik a Hamász

A Palesztin Hatóságot sok palesztin korrupt szervezetnek tartja, amely már nem képviseli az érdekeiket. A közelmúlt nábluszi és dzsenini eseményei arra utalnak, hogy a status quo megváltozhat, és véget érhet a Palesztin Hatóság és Izrael közötti megszokott rend – olvasható a BESA Center elemzésében. 

A Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ (PCPSR) március 23-án közzétett felmérése riasztó adatokat tükröz, amelyek olyan tendenciára utalnak, amelyre Izraelnek fel kell készülnie.

Először fordult elő, hogy a palesztin közvélemény egyértelmű többsége (52%) úgy véli, hogy a Palesztin Hatóság (PA) összeomlása a palesztin érdekeknek megfelelne.

Az 57%-os többség úgy véli, hogy a Palesztin Hatóság fennmaradása, azaz a status quo megőrzése Izrael érdeke, és hogy a Palesztin Hatóság bukása a palesztin érdekeket és a fegyveres csoportok, különösen a Hamász érdekeit szolgálná.

A Fatah egyik legnagyobb vívmánya a Palesztin Nemzeti Hatóság létrehozása volt, amely az önrendelkezés palesztin kormányzati kifejeződése lett volna.

Ez egyfajta állam, amely egy olyan jövőbeli palesztin kormány alapja lett volna, amely magában foglalja Ciszjordánia egészét, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet.

A kétállami megoldás víziója az elmúlt években erodálódott, és a palesztinok ma úgy vélik, hogy megvalósulása inkább Donald Trump 2016-os béketervéhez hasonlítana, mint Bill Clinton 2000-es Camp David-i tervéhez.

A palesztin társadalom ma két különálló kormányzó hatóság között oszlik meg. A Gázai övezetet a Hamász irányítja, amely látszólag független, és amelyet Izraellel szemben elrettentő eszköznek tekintenek. A másik a Palesztin Hatóság, amelyet a Fatah irányít (Ciszjordánia egyes részein). A Palesztin Hatóságot olyan entitásnak tekintik, amely együttműködik Izraellel annak érdekében, hogy megőrizze uralmát és anyagi előnyeit.

A palesztin közösségi hálózatokon az évek során végzett tevékenység azt mutatja, hogy a Hamász népszerűbb, mint bármely más palesztin szervezet.

A 2014-től napjainkig végzett szinte minden választási felmérésben a Hamász vezetője, Iszmail Hanija nyerte meg a szavazók többségét Mahmúd Abbásszal szemben. (A legutóbbi felmérésben Haniya 52%-ot nyert Abbász 36%-ával szemben.) A Fatah és a Hamász közel azonos erősségű, bár a Fatahnak enyhe előnye van. Arra a kérdésre azonban, hogy „Ön szerint ki képviseli legjobban a palesztin érdekeket?”, a válaszadók 26%-a a Hamászt, 24%-a pedig a Fatahot választotta.

Az elemzés szerint a legmeglepőbb, hogy 44% szerint egyik párt sem képviseli legjobban a palesztin érdekeket.

A palesztin politika legnagyobb pártja új helyi szervezetek, például az „Oroszlánbarlang” és helyi zászlóaljak választéka Nábluszban, Dzsenínben és Ciszjordánia más részein. Ezek a helyi szervezetek nem tekintik magukat egy konkrét szervezet iránt elkötelezettnek.

Ami egyesíti őket, az az Izrael elleni háború.

A palesztin közvélemény nagy része a Palesztin Hatóságot korrupt, Izraellel összejátszó kormányhatóságnak tekinti. A közvélemény körében a legitimitás megszerzésének módja a harc és az ellenállás.

A közvélemény 58%-a támogatja a fegyveres intifáda visszatérését. További 50% úgy véli, hogy a jelenlegi jobboldali izraeli kormány megbukik az igazságügyi reformot ellenző tüntetéseken.

Az elemzés szerint a tüntetések és a ciszjordániai izraeliek biztonságának aláásása között egyértelmű kapcsolat van. A terrortámadások masszív nyomása és az Izraelen belüli rendetlenség (függetlenül attól, hogy a kormánynak a jogi reformmal kapcsolatos lépései mennyire jók vagy sem) azt a benyomást kelti, hogy Izrael szétesőben van. A közösségi hálózatokon egyre nagyobb teret nyernek az „Izrael bukik” vagy „Izrael összeomlik” kifejezések. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamat támogatottsága soha nem látott mélyponton van, a palesztin közvélemény 74%-a úgy véli, hogy a kétállami megoldás már nem releváns opció.

Relevánsnak sokan az erőszakos ellenállást tartják. A cikk rámutat, hogy a Hamász folyamatosan fokozza a nyomást Ciszjordániában és Jeruzsálemben. A terroristák, akik meggyilkolták Lucy Deet és két lányát, a Hamász nábluszi csoportjához tartoztak. Hassam Badran, a Hamász szóvivője és a Hamász politikai irodájának tagja világossá tette, hogy a Hamász politikája Ciszjordánia felgyújtása. A támadást, amelyben a három nőt meggyilkolták, hősies csapásként jellemezték.

Ez és az azóta történt esetek nem elszigetelt támadások voltak. Inkább a Hamász azon tudatos szándékát tükrözik, hogy Ciszjordániában operatív embereket telepítsen és minél több támadást hajtson végre.

A ciszjordániai valóság az, hogy a széles körben korruptnak tartott Palesztin Hatóság egyre inkább elveszíti hatalmát.

Abu Mazent illegitim uralkodónak tekintik az elnök- és parlamenti választások ismételt elhalasztása miatt. Mindez a békefolyamat stagnálásán és a Palesztin Hatóság és Izrael közötti status quo fenntartásán felül.

A Hamász eközben igyekszik megmutatni, hogy bár fenntartja a viszonylagos nyugalmat a Gázai övezetben, nem hagyta el az ellenállás útját, és továbbra is terrorcselekményeket kezdeményez izraeli állampolgárok és települések ellen Ciszjordániában és a Jordán-völgyben.

Ebben a szakaszban az elemzés szerint a Hamász terve az, hogy a fokozott erőszak révén destabilizálja Ciszjordániát, eközben növelje népszerűségét a térségben, és ezt követően átvegye az ellenőrzést a Palesztin Hatóság hatalmi központjai felett. Ennek a robbanásveszélyes helyzetnek a folytatása a Palesztin Hatóság felbomlásához és egy másfajta kormányzati helyzethez vezethet, amellyel Izraelnek komoly kihívást jelenthet.

Az elemzés teljes verzióját angolul itt találhatja.

Háború és béke az olajfák alatt

“A népek mindig bölcsen cselekszenek, miután minden más lehetőséget kimerítettek.” – Seres Attila írása