Lengyel holokauszt-torzítás miatt robbant ki botrány a Wikipédián

A Wikipédia három szerkesztőt eltiltott a második világháború alatti lengyelországi zsidó történelemmel kapcsolatos cikkeken való munkától, hogy megoldja a szerkesztési vitákat és megvédje hitelességét.

Az online enciklopédia azonban eltekintett attól, hogy határozottabb lépéseket tegyen a platformon elterjedt holokauszt-torzítással kapcsolatos állítások miatt.

A szombaton meghozott döntés a Wikipedia döntőbizottságának több mint két hónapos tanácskozását zárja le, amely a honlapot szerkesztő önkéntesek közösségének legfelsőbb bíróságaként működik.

A Döntőbizottság egy példátlan tudományos tanulmányra válaszul indított vizsgálatot, amely szerint a szerkesztők egy csoportja kijátszotta a Wikipédia szabályait, hogy olyan tartalmakat vezessen be, amelyek az országban uralkodó ultranacionalista nézetekkel összhangban felmentik Lengyelországot az antiszemitizmus és a holokauszt alatti zsidó szenvedések vádja alól.

A Wikipédia elszámoltathatósági keretének megfelelően, és a tanulmány szerzőinek megdöbbenésére a bizottság nem foglalt állást a lengyel antiszemitizmus és a nácikkal való bűnrészesség alapjául szolgáló vitában. A bizottság ehelyett arra a következtetésre jutott, hogy az akkori szerkesztők nem tartották be a közösség magatartási kódexét.

A bizottság következtetése „teljesen célt tévesztett” – mondta Shira Klein, a Chapman Egyetem történészprofesszora, akinek az Ottawai Egyetem történészével, Jan Grabowskival közösen írt tanulmánya indította el a vizsgálatot.

Klein szerint azzal, hogy a Wikipédia megkerülte a történelmi igazság kérdését, és az udvariasságra összpontosított, egyértelmű üzenetet küldött:

„Nincs probléma a múlt meghamisításával, csak legyünk kedvesek hozzá”.

Az ítéletre a náci Németország által megszállt Lengyelország ártatlanságának a narratívájával kapcsolatban került sor, miután heves vita lángolt fel Noa Kirel izraeli popsztárnak az Eurovíziós dalversenyen elért harmadik helyezését követően tett kijelentése nyomán.

Tombolnak a lengyelek a fiatal izraeli énekesnő nyilatkozata miatt

Politikusok és újságírók sora kritizálja az Eurovíziós Dalfesztiválon harmadik helyezést elérő Noa Kirelt.

Kirel az izraeli médiának elmondta, hogy „győzelemnek” tekinti, hogy Lengyelországtól a maximális szavazatszámot kapta, tekintettel arra, hogy apai ágon a családja nagy részét Auschwitzban gyilkolták meg. Így fogalmazott:

„12 pontot kapni Lengyelországtól, miután majdnem az egész Kirel családot meggyilkolták a holokausztban – ez győzelem”.

Kijelentései hatalmas felháborodást okoztak Lengyelországban, ahol tisztviselők és médiaszemélyiségek azzal érveltek, hogy Lengyelország nem hibás azért, ami a családjával történt, és hogy a lengyelek ugyanúgy szenvedtek, mint a náci rezsim zsidó áldozatai.

Ez a narratíva beépült a lengyel törvényekbe, amelyek 2018 óta büntethetővé teszik Lengyelországnak a náci rezsimben való bűnrészességgel való vádolását. Klein és Grabowski elmondták, hogy azonosítottak egy sor Wikipédia-szerkesztőt, akik ugyanezeket az eszméket terjesztik az oldalon.

A Wikipédia döntőbizottságában szolgáló 12 tag többsége úgy döntött, hogy nem tiltja ki teljesen az önkéntes Marek néven ismert szerkesztőt, akit azzal vádoltak, hogy a lengyel ultranacionalista napirendet terjesztve torzítja a történelmi tényeket, annak ellenére, hogy többszörös magatartási vétséget állapítottak meg.

Miért vitatkoznak a zsidók és a lengyelek még mindig a holokausztról?

Ha Auschwitzról, mint „lengyel haláltáborként” beszélünk, nem pedig a nácik által épített, a zsidók tömeges meggyilkolásának felgyorsítása érdekében épített létesítményről, az ugyanúgy téves, mint azt állítani, hogy a 3 millió lengyel zsidót, maguk a lengyelek ölték meg.

Ehelyett Volunteer Marek és egy másik szerkesztő, akit hasonló vádakkal illetnek, nem szerkeszthet többé cikkeket a II. világháború alatti zsidó-lengyel történelemről. Egy harmadik szerkesztőt, aki megpróbálta kijavítani a torzításokat, szintén kitiltottak a témakörből a civilizálatlan magatartás miatt. Mindhárman egy éven belül fellebbezhetnek eltiltásuk ellen.

Egy másik intézkedésként a döntés magasabb mércét állít fel a szélsőséges forrásoknak a témával foglalkozó cikkekbe való újbóli beillesztésére, miután azokat bárki eltávolította, abban a reményben, hogy így kezelhetővé válnak az oda-vissza zajló szerkesztési csatározások.

Klein számára nem maga a bizottság a probléma, hanem az, hogy a Wikipédia nem rendelkezik az általa megfelelőnek tartott mechanizmussal a propaganda-törekvések kezelésére. Szerinte a megoldás része kellene, hogy legyen a hivatásos történészekkel való konzultáció.

„Itt egy rendszerszintű probléma van, amely messze túlmutat a holokauszt történetének elferdítésén”

– mondta Klein.

„Ez a világ hetedik leglátogatottabb oldala, mégis a Wikipédia dezinformáció elleni intézkedései ijesztően hatástalanok. Ha ez igaz a holokauszt történetére, akkor valószínűleg igaz más, még felfedezésre váró esetekre is. Mivel a ChatGPT példátlan mértékben felerősíti a Wikipédiát, ez az újabb kudarc még inkább aggasztó.”

A lengyel kormány megpróbálja elhallgattatni a neves holokauszttörténészt

Nemzetközi botrány lett a Barbara Engelking lengyel történész ellen intézett kormánypárti támadásokból.