A lengyel kormány megpróbálja elhallgattatni a neves holokauszttörténészt

Világszerte több mint 300 akadémikus és intézmény adott ki nyilatkozatot, amelyben elítélték a lengyel kormány által Barbara Engelking lengyel történész ellen intézett támadásokat.

Nemzetközi botrány kerekedett abból, hogy a varsói kormány megpróbálta elhallgattatni a második világháború alatti lengyel-zsidó kapcsolatok egyik vezető kutatóját.

Világszerte több mint 300 tudós és intézmény – köztük a Jad Vasem, Izrael Holokauszt-történeti Hatósága és Emlékhelye – nyilatkozatban ítélte el a lengyel kormány által intézett támadásokat Barbara Engelking lengyel történész, a Lengyel Holokausztkutató Központ igazgatója ellen, amiért az nyilvánosan kijelentette, hogy a lengyelek „kudarcot vallottak” a holokauszt során, és a zsidók „hihetetlenül csalódtak a lengyelekben a háború alatt”.

Az eset jól tükrözi kormányzó Jog és Igazságosság párt folyamatos törekvését egy olyan hazafias múltnarratíva kialakítására, amely az Engelkinghez hasonló tudósok szerint nem veszi figyelembe a háború alatt a zsidók ellen elkövetett lengyel bűnöket – írja a JPost.

A legutóbbi vita április 19-én, a varsói gettófelkelés 80. évfordulóján kezdődött, amikor Engelkinget meghívták az ország legnagyobb magántelevíziójába.

„A lengyeleknek megvolt a lehetőségük arra, hogy a zsidók szövetségesei legyenek, és az ember remélné, hogy másképp viselkednek, hogy semlegesek, kedvesek lesznek, hogy nem használják ki a helyzetet ilyen mértékben”

– mondta a kutató, hozzátéve, hogy a lengyelek ma eltúlozzák, mennyit segítettek a zsidóknak a háború alatt.

Az izraeli diaszpóraügyi miniszter beszólt a lengyeleknek és az ukránoknak is

Ámicháj Chikli elítélte a közelmúltban történt antiszemita történéseket.

Válaszul Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közel 900 szavas tweetben támadta Engelkinget, azzal vádolva őt, hogy „alaptalan véleményt” fogalmazott meg, amely eltorzítja a valóságot. Hangsúlyozta, hogy a lengyel állam náci Németország általi megsemmisítése tette lehetővé 1,1 millió lengyel zsidó meggyilkolását a holokauszt során, és azt sugallta, hogy azok, akik nem ismerik el kellőképpen a lengyel erőfeszítéseket a zsidók megsegítésére a háború alatt,

„bűnt követnek el az emberi bátorság, hősiesség, a jóság ellen”.

Emellett a kormány műsorszolgáltatási felügyelete bejelentette, hogy jogi eljárást indít a Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő TVN ellen az Engelking-interjú miatt, arra hivatkozva, hogy „ha egy műsorban a vendég hazudik, az újságírónak közölnie kell a nézőkkel, hogy ez hazugság”.

A lengyel oktatási miniszter, Przemysław Czarnek pedig azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja támogatásától Engkelking kutatóintézetét, amely a Lengyel Tudományos Akadémia része, arra hivatkozva, hogy nem kívánja támogatni a lengyel nemzet megsértését. A bírálók kórusához csatlakozott a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője, Dominik Tarczyński is, aki közölte, hogy kérvényezni fogja, hogy Engelking ellen büntetőeljárást indítsanak,

amiért megjegyzéseivel megsértette a lengyel nemzetet.

Zsidóégetésre buzdítottak a lengyel függetlenség napján

Ellenzéki politikusok Lengyelországban szombaton bírálták a rendőrséget, amiért az őrizetbe vett antifasiszta aktivistákat, de nem reagált a náci jelképek megjelenésére a felvonuláson.