Az izraeli diaszpóraügyi miniszter beszólt a lengyeleknek és az ukránoknak is

Ámicháj Chikli elítélte a közelmúltban történt antiszemita történéseket.

Ámicháj Chikli izraeli diaszpóraügyi miniszter a héten levelet küldött Lengyelországnak, Görögországnak és Ukrajnának, amelyben aggodalmát fejezte ki az ezekben az országokban történt antiszemita incidensek miatt.

Görögország izraeli nagykövetének, Kiriakosz Loukakisznak április 12-én írt levelében Chikli panaszt tett az AEK kosárlabdaklub görög szurkolóinak viselkedése miatt a szerda esti, Hapoel Jeruzsálem elleni athéni mérkőzésen, amelyen izraeli szurkolók támadásoknak voltak kitéve.

„A mérkőzés alatt az AEK néhány szurkolója elégette az izraeli zászlót, palesztin és Hezbollah zászlókat lengettek, petárdákat dobáltak, és erőszakosan megtámadták a Hapoel Jeruzsálem több mint 500 izraeli szurkolóját”

– írta Chikli.

Megjegyezve, hogy 2019 decemberében hasonló incidensre került sor a csapatok között Athénban, Chikli követelte, hogy a görög kormány ítélje el a támadásokat, és indítson vizsgálatot annak érdekében, hogy azok ne ismétlődhessenek meg.

Chikli április 11-én levelet küldött Agata Czaplińska lengyel izraeli nagykövetnek is egy nagypénteki antiszemita rituálé kapcsán, amely a délkelet-lengyelországi Prucsnyik kisvárosban zajlott, ahol a lakosok felakasztották, elégették és megverték a sztereotip módon zsidónak ábrázolt Júdás apostol bábuját.

Az esetet a lengyel katolikus és zsidó közösségek vezetői elítélték.

Egy harmadik, április 11-én Ukrajna izraeli nagykövetének, Jevgeny Kornyijcsuknak írt levelében Chikli kifogásolta az ukrajnai Kijev városi tanácsának azon döntését, hogy egy utcát Volodimir Kubijovicsról, egy náci kollaboránsról és SS-tisztviselőről neveztek el. Kubijovics volt a 14. Waffen (1. galíciai) gránátos hadosztály, az ukrán önkéntesekből álló náci haderő egyik alapítója.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Elsők között gratulált a MAOIH új vezetésének az izraeli diaszpóraügyi miniszter

Ámicháj Chikli sikeres munkát kívánt a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség főtitkárának.