Elsők között gratulált a MAOIH új vezetésének az izraeli diaszpóraügyi miniszter

Ámicháj Chikli sikeres munkát kívánt a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség főtitkárának.

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, közgyűlést tartott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), ahol a tagság új elnököt és új főtitkárt is választott. Deutsch Róbert eddigi elnök helyére Keszler Gábor érkezett, Somlai Tamást (Zev Páskesz) pedig Oirechman Smuel rabbi váltotta a főtitkári pozícióban.

Az új vezetőségnek elsők között gratulált az izraeli diaszpóraügyi miniszter, Ámicháj Chikli.

„Fogadja őszinte gratulációmat és jókívánságaimat az ortodox közösség főtitkárává való megválasztásához”

– írta Chikli Oirechman Smuelnek, a MAOIH most megválasztott főtitkárának és a Vörösmarty utcai imaház vallási vezetőjének.

„Biztos vagyok benne, hogy megválasztásuk lendületet és virágzást hoz a közösségnek” – tette hozzá Chikli, aki kiemelte Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának a magyarországi ultraortodox közösségért végzett munkáját is.

„Gratulálunk, és további sok sikert a munkához”

– zárta levelét Chikli.

Oirechman Smuel rabbi megválasztását követő beszédében arról beszélt, hogy „az új vezetés minden eddiginél szorosabban kíván együttműködni az EMIH – Magyar Zsidó Szövetséggel, ugyanakkor meg fogja őrizni a magyar ortodoxia hagyományait és sem a liturgia, sem a szokások tekintetében nem fog eltérni az évszázados tradícióktól.”

„Aktív részese voltam az EMIH felvirágoztatásának, miközben fájó szívvel láttam a MAOIH erodálódását.

Természetesnek tartom, hogy a két hazai hagyományőrző közösség szorosan együttműködve dolgozzon a magyarországi zsidóság felvirágoztatásán”

– fogalmazott a MAOIH új főtitkára.

Új vezetőket választott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

Az új vezetők az EMIH-hel szorosabb együttműködést és a magyar hagyományok megőrzését ígérték a magyarországi vallásos zsidóság felvirágoztatása érdekében.