Az izraeli külügyminiszter és házelnök is köszöntötte a MAOIH új vezetését

Záporoznak az elismerő és gratuláló levelek Izraelből a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség új vezetésének, azon belül Oirechman Smuel rabbinak, a közösség új főtitkárának.

Az izraeli kormányból először Ámicháj Chikli, diaszpórai kapcsolatokért felelős miniszter gratulált, az elmúlt napokban pedig csatlakozott hozzá Ámir Ohana a Knesszet elnöke, Eli Cohen külügyminiszter, Uriel Busso a Knesszet alelnöke, Jichák Goldknopf építés- és lakásügyi miniszter, Gálit Distel-Atbaryan, kommunikációért felelős miniszter, Meir Porush Jeruzsálemért felelős miniszter, May Golan miniszterelnöki hivatalban szolgáló miniszter, Michael Malchieli vallási szolgálatokért felelős miniszter, Ámicháj Eljáhu Jeruzsálemért és a hagyományért felelős miniszter is.

Mint arról a Neokohn elsőként számolt be, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) új vezetőket választott a múlt hét szerdán, így a közösséget Keszler Gábor vezeti elnöki és Oirechman Smuel főtitkári pozícióban. A most érkezett gratulációk egyértelműen mutatják az igényt Izrael államának részéről, hogy szorosan együttműködjenek a patinás hitközséggel. 

“Mint olyasvalaki, aki már eddig is sokat tett a helyi zsidó közösségért, nincs kétségem afelől, hogy megválasztása fontos lépés a zsidó nép egyik legtörténelmibb és legfontosabb közössége érdekében”

– fogalmaz köszöntő levelében Ámir Oháná, az izraeli parlament elnöke.

“Jól ismerem a zsidó népért általában, és azon belül a magyarországi zsidó közösségért végzett munkáját, ezért kívánom, hogy sikeresen folytassa a zsidó nép javáért folytatott munkáját”

– írja Eli Cohen, izraeli külügyminiszter.

Új vezetőket választott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

Az új vezetők az EMIH-hel szorosabb együttműködést és a magyar hagyományok megőrzését ígérték a magyarországi vallásos zsidóság felvirágoztatása érdekében.

Jichák Goldknopf, az Egyesült Tóra Judaizmus ultraortodox párt képviselője, építési- és lakásügyi miniszter hozzá köszöntőlevelében méltatta a nagymúltú magyarországi zsidó közösség fontosságát, megemlítve, hogy Oirechman Smuel rabbi megválasztásával lehetőség nyílik arra, hogy a magyarországi orthodoxia “ismét régi fényében ragyogjon”.

“Megválasztása jó hír mindenki számára, aki szívén viseli a magyarországi zsidó közösség sorsát”

– fogalmazott Goldknopf. 

Hasonló szellemben fogalmazott Uriel Bosso, a Knesszet alelnöke is, aki gratulációjában kiemelte Oirechman rabbi főtitkári megválasztásának jelentőségét:

“Nagy felelősség nyomja vállát, hogy folytassa e fontos közösség történetét.”

Gálit Distel-Atbaryan, információs miniszter levelében rámutatott, hogy Oirechman rabbi megválasztása “megbecsülést és sikert hoz majd” a magyarországi zsidó közösség számára.

Magyar kormánydelegáció járt a belzi rebbénél

Soltész Miklóst és Fürjes Zoltánt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kísérte.