Új vezetőket választott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

Közgyűlést tartott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), ahol a tagság új elnököt és új főtitkárt is választott. Deutsch Róbert eddigi elnök helyére Keszler Gábor érkezett, Somlai Tamást (Zev Páskesz) pedig a tegnapi naptól Oirechman Smuel rabbi váltja a főtitkári pozícióban.

A közgyűlés a hitközség alapszabályában is eszközölt fontos módosításokat, melyektől a szervezet elöljárósága az eddigieknél hatékonyabb működést remél.

Keszler Gábor megválasztása után elmondott beszédében kiemelte a nagy múltra visszatekintő hitközség felvirágoztatásának fontosságát, különösen az oktatás, a hitélet és a vallási turizmus területén. Az új elnök szerint a most megválasztott vezetés „régóta várt lépéseket fog tenni, hogy a magyarországi hagyományőrző közösség ismét régi fényében ragyogjon”.

Oirechman Smuel rabbi, a MAOIH most megválasztott főtitkára, a Vörösmarty utcai imaház vallási vezetője, megválasztását követő beszédében arról beszélt, hogy

az új vezetés minden eddiginél szorosabban kíván együttműködni az EMIH – Magyar Zsidó Szövetséggel, ugyanakkor meg fogja őrizni a magyar ortodoxia hagyományait és sem a liturgia, sem a szokások tekintetében nem fog eltérni az évszázados tradícióktól.”

„Aktív részese voltam az EMIH felvirágoztatásának, miközben fájó szívvel láttam a MAOIH erodálódását.

Természetesnek tartom, hogy a két hazai hagyományőrző közösség szorosan együttműködve dolgozzon a magyarországi zsidóság felvirágoztatásán”

– fogalmazott a MAOIH új főtitkára, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „egyesek önös érdekből igyekeztek nyomást gyakorolni rabbikra és tagokra”. „Annak érdekében, hogy céljaikat elérjék, nagy rabbik megtévesztésétől, sőt megfélemlítésétől sem riadtak vissza. Csak azért, hogy megakadályozzák a hitközség és a hazai ortodox zsidóság megerősítése érdekében szükséges lépéseket”.

A Főtitkár egyben megköszönte az eddigi elnök, Deutsch Róbert odaadó munkáját.

„Nem tartunk senkitől és semmitől. Aki akadályozni akarja a zsidóság értékeit és a közösség céljait, az nem fog sikerrel járni. A mi utunk a felebaráti szeretet és az összefogás útja, de a zsidóság értékeit határozottan védeni fogjuk!”

– fogalmazott az új főtitkár.

A közgyűlés végén, Bernát Menase, az elöljáróság tagja is megköszönte a tagoknak, hogy kitartanak „őseink hagyományainak öröksége mellett” és azt kívánta, hogy a magyar ortodox zsidóság nyerje vissza régi fényét.

Oirechman Smuel rabbi, a MAOIH most megválasztott főtitkára (balra) és Keszler Gábor a MAOIH új elnöke (jobbra).

Magyar kormánydelegáció járt a belzi rebbénél

Soltész Miklóst és Fürjes Zoltánt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kísérte.