Zsidóégetésre buzdítottak a lengyel függetlenség napján

Ellenzéki politikusok Lengyelországban szombaton bírálták a rendőrséget, amiért az őrizetbe vett antifasiszta aktivistákat, de nem reagált a náci jelképek megjelenésére a felvonuláson.

Számos liberális csoport, amely ellenzi a felvonulást, évek óta azzal vádolja a rendőrséget, hogy a nacionalistákkal szemben kedvező bánásmódot tanúsít, míg a rendezvény ellen tiltakozókkal szemben méltánytalanul bánik.

Az ellentüntetők fehér rózsákat és egy „A nacionalizmus nem hazafiság” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mielőtt a rendőrség eltávolította őket a menet útvonalához közeli helyszínről.

Egy ellenzéki törvényhozó, Michal Szczerba, a centrista Polgári Platform párt képviselője szombaton azzal vádolta a kormányzó Jog és Igazságosság pártot, hogy a békés tüntetőkkel szembeni bánásmódjával „elnyomó államot” hozott létre.

Megrázó fotók kerültek elő Lublin nácik által megszállt időszakából

A lublini zsidók utolsó napjait bemutató képeket egy huszonkét éves Wehrmacht katona készítette.

Egy lengyel szenátor, aki szintén a politikai ellenzék tagja, Krzysztof Brejza a Twitteren közzétett egy fotót a menetről, amelyen a résztvevők a náci SS „fekete nap” szimbólumát ábrázoló transzparenst tartanak. Brejza megjegyezte, hogy a rendőrség nem avatkozott közbe.

„Az 1944-es varsói felkelés során lengyelek ezrei haltak meg az SS nácik kezétől. Nem tudom, miért nem reagált a rendőrség az ilyen bűnös szimbolizmusra Varsóban, amely oly sokat szenvedett a második világháborúban. A demokratikus nézeteket valló tüntetőket viszont erőszakkal eltávolították” – mondta Brejza az Associated Pressnek.

Szintén szombaton az Amerikai Zsidó Bizottság elítélt egy antiszemita eseményt, ahol a szónokok a zsidókat szidalmazták. Az egyik szónok zsidók elégetéséről beszélt, a tömeg pedig azt skandálta:

„Le a zsidó megszállással”.

A totalitárius ideológiák népszerűsítését Lengyelországban a törvény bünteti.

„Halál a zsidókra” – kiabálták a lengyel nacionalisták, miközben elégettek egy zsidókról szóló könyvet

„Több mint 25 éve kísérem figyelemmel a lengyelországi antiszemitizmust, de ilyet még soha nem láttam” – mondta a „Soha többé” rasszizmusellenes csoport egyik vezetője.