„Halál a zsidókra” – kiabálták a lengyel nacionalisták, miközben elégettek egy zsidókról szóló könyvet

Lengyel nacionalisták azt kiabálták, hogy „halál a zsidókra”, miközben elégettek egy könyvet, amely azt a történelmi megállapodást ábrázolta, amely a lengyelországi zsidók jogait védte.

A könyv elégetése csütörtökön a Varsótól 120 mérföldre délnyugatra fekvő, mintegy 100 ezer lakosú Kaliszban tartott gyűlésen történt. A gyűlés illeszkedett a nacionalista rendezvények sorába, amelyek november 11-én, a nemzeti függetlenség napjának évfordulóján zajlottak.

A közösségi médiában közzétett videók és szemtanúk beszámolói szerint Wojciech Olszański szélsőjobboldali aktivista meggyújtott egy vörös borítású könyvet, amely a Kalisz statútumot hivatott szimbolizálni. A Boleszláv jámbor herceg által 1264-ben kiadott dokumentum a Lengyelországban élő zsidók jogállását szabályozta, és az ellenük irányuló támadások büntetése révén némi védelmet nyújtott. A statútum évszázadokon át a lengyelországi nem zsidók és zsidók közötti kapcsolatok jogi alapjául szolgált.

Olszański gyúlékony folyadékot öntött a könyvre, amelyet egy éles fémtárgyra nyársaltak fel, és majd meggyújtotta a könyvet, miközben a tömeg éljenzett és azt kiabálta: „Halál a zsidókra”.

Néhányan azt is skandálták: „Nem Polinra, igen Lengyelországra”. A „Polin” Lengyelország héber nyelvű neve és a Varsó fő zsidó múzeum is ezt a nevet viseli.

Karolina Pawliczak on Twitter: „Przyjechać do Kalisza, by na Głównym Rynku, wśród nienawistnych okrzyków spalić „Statut Kaliski” – świadectwo wielowiekowej tradycji tolerancji i otwartości, to jak napluć w twarz wszystkim kaliszanom. Gdzie były władze miasta? pic.twitter.com/uV4dsE7jX3 / Twitter”

Przyjechać do Kalisza, by na Głównym Rynku, wśród nienawistnych okrzyków spalić „Statut Kaliski” – świadectwo wielowiekowej tradycji tolerancji i otwartości, to jak napluć w twarz wszystkim kaliszanom. Gdzie były władze miasta? pic.twitter.com/uV4dsE7jX3

„Ez egy ijesztő és szimbolikus jelentőségű, fontos esemény”

– mondta Rafal Pankowski, a lengyelországi „Soha többé” rasszizmusellenes csoport egyik vezetője.

Pankowski a gyűlést a náci Németországban, többek között az 1938-as kristályéjszakai pogromokon történt könyvégetéshez hasonlította. A pogromok 83. évfordulója egyébként pont szerdán volt.

„Több mint 25 éve kísérem figyelemmel a lengyelországi antiszemitizmust, de ilyet még soha nem láttam”

– mondta Pankowski a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A rendőrség tanulmányozza a felvételeket – jelentette a PAP hírügynökség.

„Ezektől a képektől kiráz a hideg”

– írta a Twitteren Katharina Von Schnurbein, az Európai Unió antiszemitizmus elleni küzdelem koordinátora.

Az elmúlt napokban más nagy nacionalista rendezvények is zajlottak lengyel nagyvárosokban. A felvonulások egyik fő témája a Fehéroroszország és Lengyelország közötti kapcsolatok jelenlegi válsága volt. Az elmúlt napokban Fehéroroszország diktátora, Alekszandr Lukasenka arra bátorította a bevándorlókat, hogy országából Lengyelországba és az Európai Unióba távozzanak, állítólag azért, hogy megbüntesse ezzel Lengyelországot és az EU-t, amiért fehérorosz disszidenseket bújtatnak.

Hogyan viszonyuljunk a lengyel nacionalizmushoz?

Mértékletességre int a lengyel-izraeli történelmi vita kapcsán Manfred Gerstenfeld antiszemitizmus-szakértő az Algemeiner hasábjain.