Hogyan viszonyuljunk a lengyel nacionalizmushoz?

Mértékletességre int a lengyel-izraeli történelmi vita kapcsán Manfred Gerstenfeld antiszemitizmus-szakértő az Algemeiner hasábjain. 

Manfred Gerstenfeld osztrák születésű izraeli történész, a Jerusalem Center for Public Affairs kutatója, szakterülete az antiszemitizmus története és a zsidóság napjainkban való helyzete.

Legújabb publicisztikájában, mely a New York-i Algemeiner zsidó újság hasábjain jelent meg, kifejti, hogy a diplomáciában a mértékletesség elsődleges fontosságú. „S mikor az izraeli-lengyel kapcsolatokat vizsgáljuk, ezt a szempontot nem lehet figyelmen kívül hagyni”.

„Mind a két országnak érdeke a jó diplomáciai kapcsolat, de Izraelnek még egy másik érdeke is van: elkerülni egy olyan helyzetet, mely lehetővé tenné, hogy Lengyelország eltorzítsa az ország zsidóságával kapcsolatos történetének borzalmas részeit”.

Lengyel nemzeti zászlók Lengyelország függetlenségi napján. Forrás: tvp.pl.

Gerstenfeld szerint amíg az izraeli hatóságok óvatosan fogalmaznak, ám megmaradnak az igazságnál, „övék lesz a morális fölény a kapcsolatban”. Ám

„a kifinomultság, a szakmaiság és a mértékletesség hiánya könnyen elpusztíthatja ezt a kapcsolatot”.

A kutató idézte Jiszrael Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter hírhedtté vált szavait, miszerint a lengyelek „az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust”.

Véleménycikke szerint ezen megjegyzése „sértő” volt, és Kac „nagy kárt okozott a [V4-Izrael csúcsnak], mely fontos izraeli diplomáciai siker lehetett volna”. Gerstenfeld úgy véli,

„Kac legjobban azzal szolgálta volna hazája érdekét, ha őszintén elnézést kér igaztalan állításáért”.

Azonban még egy ilyen bocsánatkérés sem vetne véget az Izrael és Lengyelország között feszülő ellentétnek. „A furcsa problémák folyton visszatérnek a két ország között, mert úgy néz ki, sok lengyel számára lehetetlen beismerni: nem minden ősük volt Németország áldozata a második világháborúban. Nem kevés lengyel zsidókat gyilkolt, vagy átadta őket a náciknak”.

Gerstenfeld szerint eközben felmérések szerint a lengyel társadalom igen jelentős része elhiszi azokat a hazugságokat is, melyek szerint Izrael népirtást folytatna a palesztinok ellen.

A cikk szerint azonban pozitívum, hogy Berlinben emlékművet terveznek adni a második világháború során meggyilkolt lengyeleknek. „Minden német atrocitásra emlékezni kell”, és

„zsidókként különösen érzékenynek kell lennünk a másokkal szemben elkövetett szélsőséges atrocitásokkal szemben”.

Gerstenfeld írásának végén idézi II. János Pál pápát, aki azt mondta: „Hatmillió lengyel vesztette életét a második világháború alatt. Ez a nemzet ötöde volt”. Az izraeli szerző szerint „ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Hárommillió lengyelt a németek öltek meg rasszista okokból”, illetve „további hárommillió lengyel zsidót a népirtó antiszemitizmus során öltek meg”.

Az Algemeinerben megjelent cikk azzal zárul, hogy „ha létrejön a lengyel áldozatok emlékműve Berlinben, Izraelnek ügyelnie kell arra, hogy ne kerüljön fel rá semmilyen, történelmet torzízó felirat”.

Lengyel holokauszt-kutatókat inzultáltak egy párizsi konferencián

Verbálisan inzultálták, illetve halálosan megfenyegették a francia főváros holokauszttal kapcsolatos konferenciáján résztvevő két lengyel kutatót.