Lengyel holokauszt-kutatókat inzultáltak egy párizsi konferencián

Verbálisan inzultálták, illetve halálosan megfenyegették a francia főváros holokauszttal kapcsolatos konferenciáján résztvevő két lengyel kutatót. 

Jacek Leociak, a Lengyel Tudományos Akadémia (Polska Akademia Nauk) kutatója éppen távozott az esemény helyszínéül szolgáló francia társadalomtudományi kutatóintézetből (EHESS), amikor durva, antiszemita kifejezésekkel illették. Emellett online halálos fenyegetéseket is kapott a lengyel professzor.

fotó: Adam Kozak

Hasonló incidens történt Jan Grabowskival, az Ottawa Egyetem kutatójával, akit szintén távozáskor a konferencia ellen tiltakozó lengyelek egy csoportja „mocskos zsidónak” nevezett.

Több lengyel csoport emelt szót a „Soá történelmi kutatásának új lengyel iskolája” címmel megrendezett párizsi eseménysorozat ellen, mivel annak előadói szerintük „xenofóbok és lengyel-ellenes beállítottságúak”. Számos lengyel szervezet elutasítja azon történelmi kutatások eredményeit, melyek arra engednek következtetni, hogy lengyelek is részt vettek a zsidók holokauszt alatti meggyilkolásában.

Leociak a lengyel holokauszt-kutatás kezdeteiről tartott előadást. Beszédét a közönség egy része kiáltásokkal és zajongással zavarták meg.

„Két-három évvel ezelőtt ezek az emberek még nem mertek volna beülni és megszakítani egyetemi előadásokat ilyen módon. Ma már a lengyel állam pozícióját felbátorodva készek arcukat vállalva konfrontálni a tudományos élet képviselőivel saját terepükön.”

— írta Grabowski Facebook oldalán.

Grabowski korábban beperelte a Lengyel Rágalmazás Ellenes Ligát, miután az nyilvánosan azzal vádolta meg őt, hogy lerombolja Lengyelország jó hírnevét és kutatásában meghamisítja annak történelmét.