A mesterséges intelligencia elősegítheti az antiszemitizmus terjedését?

Az Egyesült Államokban a többség úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia technológiákat szabályozni kellene, hogy megakadályozzák az antiszemitizmus és a gyűlölet terjesztésében vissza éljenek velük – derül ki a Rágalmazásellenes Liga jelentéséből.

Az amerikaiak háromnegyede nagyon aggódik a generatív mesterséges intelligencia eszközök (GMI), például a ChatGPT-nek a rosszindulatú használatából eredő potenciális károk miatt

– írja a Rágalmazásellenes Liga.

Miközben az amerikaiak jelentős része reményét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a GMI-eszközök javíthatják az életünket, a felmérés szerint az amerikaiak 75%-a nagyon aggódik amiatt, hogy a technológiát gyűlöletkeltésre használják fel.

A felmérés azt is megállapította, hogy a válaszadók 75%-a úgy véli, hogy ezekkel az eszközökkel félrevezető tartalmakat fognak generálni, míg 70%-uk úgy véli, hogy a GMI-eszközök fokozni fogják a szélsőségességet, a gyűlöletet és az antiszemitizmust Amerikában.

„Ha valamit tanultunk más új technológiákból, akkor védekeznünk kell a generatív mesterséges intelligencia által okozott szélsőséges károk potenciális kockázata ellen, mielőtt túl késő lenne”

– mondta Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatója.

„Az amerikaiak többségével együtt mélyen aggódunk amiatt, hogy ezek a platformok súlyosbíthatják a társadalmunkban már most is magas szintű antiszemitizmust és gyűlöletet, valamint annak a veszélye miatt, hogy félretájékoztatás terjesztésére és a szélsőségesség táplálására használják őket.”

Milyen haszid válna a ChatGPT-ből?

A spiritualitáshoz több szükségeltetik, mint egy jó algoritmus?

A felmérés főbb megállapításai a következők:

Az amerikaiak többsége támogatja a mesterséges intelligencia vélt kockázatainak mérséklésére irányuló lépéseket. A válaszadók közel 90%-a úgy véli, hogy a vállalatoknak lépéseket kell tenniük annak megakadályozására, hogy eszközeik káros tartalmakat generáljanak, és nem szabad megengedniük a felhasználóknak, hogy antiszemita vagy szélsőséges képeket készítsenek.

A válaszadók nagyrészt támogatták a kormányzati beavatkozást: 87% támogatta a kongresszus erőfeszítéseit, amelyek a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek átláthatóságra és adatvédelmére vonatkoznak, 81% pedig úgy nyilatkozott, hogy a mesterséges intelligencia alkotóit „felelősségre kell vonni”, és biztosítani kell, hogy eszközeiket ne használják gyűlöletre, zaklatásra vagy szélsőségességre.

A válaszadók 84%-a aggódik amiatt, hogy a generatív mesterséges intelligencia eszközöket bűncselekményekre, például csalásra vagy személyazonosság-lopásra használhatják fel.

75% úgy véli, hogy az GMI-eszközök elfogult tartalmakat fognak generálni a marginalizált csoportok és emberek ellen.

Az amerikaiak többsége határozottan úgy véli, hogy a civil társadalomnak képesnek kell lennie a generatív MI-eszközök felügyeletére, 85%-uk egyetért azzal, hogy az akadémikusoknak vagy civil társadalmi csoportoknak „hozzáférést kell biztosítani az eszközök felülvizsgálatához vagy auditálásához, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy azok megfelelően vannak-e felépítve”.

A Rágalmazásellenes Liga egy új blogbejegyzésben, „Hat sürgető kérdés, amelyet fel kell tennünk a generatív mesterséges intelligenciáról” címmel arra szólította fel a politikai döntéshozókat és az iparági szakembereket, hogy biztonsági óvintézkedéseket vezessenek be annak megakadályozására, hogy a technológiával visszaéljenek a dezinformáció, a zaklatás vagy a szélsőségesség terjesztése érdekében.

Mesterséges intelligencia a Neokohnnak: Izrael fővárosa Jeruzsálem

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát az ukrajnai konfliktus megoldásáról, a nemzetközi jog buktatóiról, Magyarország és Izrael ügyeiről. Interjú.