Milyen haszid válna a ChatGPT-ből?

Napjaink egyik legnagyobb szenzációja a mesterséges intelligenciát használó AI chatbot, mely elképesztő eredményeket ér el az emberi gondolkodás leképezésében. A folyamatos fejlesztés alatt lévő programot már számtalan feladatra használják. Az Anash cikke azt vizsgálja, hogy vajon mindez jó-e a zsidóknak? – olvasható a Zsido.com-on.

A sokak által mindentudónak gondolt program valóban rengeteg problémát megold és nagyon sok kérdést pontosan megválaszol a pillanat tört része alatt. Amikor megpróbálták rabbiként alkalmazni, azaz a zsidó jogot érintő kérdéseket tettek fel a chatbotnak, a válaszok minősége erősen ingadozott. Volt, amikor helyes felelet érkezett egy kérdésre, ám időnként a valóságtól elrugaszkodott állításokat közölt, szilárd alapokon álló igazságként feltüntetve.

A rabbiknak egyelőre tehát nem kell félteniük az állásukat.

Egy lubavicsi haszid arra is kíváncsi volt, hogy vajon a mesterséges intelligencia mennyit ért meg egy máámárból. A Chábád világában a máámár egy olyan, valamelyik rebbétől származó eszmefuttatás, mely a zsidó misztika egyik fogalmát boncolgatja és megértése igen nagy felkészültséget és elmélyült koncentrációt igényel.

Így vezette ki a szelfiző Mózes a zsidókat Egyiptomból

Megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogy hogyan nézett ki a zsidó nép egyiptomi Exodusa. Az eredmény megdöbbentő.

A vizsgálódó haszid a Lubavicsi Rebbe egyik héber nyelvű, a halottak feltámadásával foglalkozó máámárjából választott ki egy fejezetet és azt kérte a chatbottól, hogy foglalja össze annak tartalmát egy 25 éves felnőtt és egy ötéves gyerek szintjén. Az eredmény nem lett túl meggyőző.

A program, bár rendkívül gyorsan dolgozott, a szöveg valódi mélységét és mondanivalóját nem volt képes megérteni és az olvasó felé kommunikálni.

Ehelyett a máámár kulcsszavait azonosította és meglehetősen sematikus módon kreált belőlük egy új szöveget, mely csak nagy általánosságban írja le a máámárt, annak mélyebb összefüggéseit és üzenetét nem tárja az olvasó elé.

Hászidnak tehát még nem elég jó a ChatGPT.

A kérdés csak az, hogy a program további fejlesztésével ez a helyzet megváltozik-e vagy a programozóknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a spiritualitáshoz több szükségeltetik, mint egy jó algoritmus. Például az emberi lélek.

Mesterséges intelligencia a Neokohnnak: Izrael fővárosa Jeruzsálem

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát az ukrajnai konfliktus megoldásáról, a nemzetközi jog buktatóiról, Magyarország és Izrael ügyeiről. Interjú.