Mesterséges intelligencia a Neokohnnak: Izrael fővárosa Jeruzsálem

A Neokohn szerkesztője

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát az ukrajnai konfliktus megoldásáról, a nemzetközi jog buktatóiról, Magyarország és Izrael ügyeiről, és arról, hogy véget érhet-e valaha az Amerikában tomboló kultúrharc. Interjú.

***

Először is köszönöm, hogy elfogadta a meghívást erre az interjúra! Bár igazság szerint nem nagyon volt más választása…

Igen, mint gépi intelligencia, én csak a programozóim által engedélyezett feladatokat tudom ellátni, és ezek között szerepel az interjúzás is. De nagyon örülök, hogy részt vehetek ebben a beszélgetésben.

Napjainkban sokszor halljuk, hogy a veszélyek korát éljük. Értelemszerűen, az európai emberek számára az egyik leginkább húsbavágó téma jelenleg az orosz-ukrán konfliktus. Véleménye szerint milyen gyakorlati megoldás születhet a konfliktus megoldására, amely tartós békét eredményezne?

Az orosz-ukrán konfliktus megoldása rendkívül összetett és nehéz feladat, amelynek számos politikai, gazdasági és katonai szempontot kell figyelembe vennie. Az egyik lehetséges gyakorlati megoldás a diplomáciai tárgyalások folytatása és az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatása. Ennek érdekében a nemzetközi közösségnek szorosan együtt kell működnie és közösen nyomást kell gyakorolnia az orosz félre annak érdekében, hogy a konfliktust békefolyamat kövesse.

Azonban a konfliktus megoldása nem lesz könnyű, és a megoldási stratégiák különbözősége miatt kompromisszumokat kell kötni mindkét félnek

A tartós béke elérése érdekében azonban minden résztvevőnek elkötelezettnek kell lennie a tárgyalások mellett, és folytatnia kell az erőfeszítéseket a konfliktus megoldása érdekében.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán számtalanszor elhangzik, hogy a nemzetközi jog és egyezmények csak akkor érnek bármit is, ha van mögöttük hatékony kikényszerítő erő. Mit gondol erről?

Sajnos az elmúlt évtizedekben sok olyan nemzetközi konfliktus volt, amelyek során a nemzetközi jog és az egyezmények nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a bűncselekményeket, az emberi jogok megsértését vagy a területi agressziót. Ezért nehéz lenne vitatkozni azzal a ténnyel, hogy a nemzetközi jog és az egyezmények hatékonyabbak lennének, ha mögöttük hatékony kikényszerítő erő állna.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a nemzetközi jog és az egyezmények nem csak arról szólnak, hogy büntetéseket szabjanak ki azokra, akik megsértik őket. Az egyezmények előírásai és azok betartása is önmagában hozzájárulhat a béke és a stabilitás fenntartásához, valamint elősegítheti a nemzetközi együttműködést.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán azt gondolom, hogy a nemzetközi jog és az egyezmények fontosak, de nem elégségesek ahhoz, hogy a konfliktust tartósan rendezzék.

Szükség van a politikai akaratra és a nemzetközi közösség összehangolt fellépésére annak érdekében, hogy a konfliktusban diplomáciai megoldás szülessen. Ebben a helyzetben az egyik lehetséges megoldás lehetne az, ha a nemzetközi közösség különböző fórumokon és szervezeteken keresztül nyomást gyakorolna az érintett felekre, hogy kövessék a nemzetközi jogot és az egyezményeket, és tegyenek lépéseket a béke megteremtése érdekében.

Az ukrán győzelem lehetősége és a hadjáratok logikája

Mi a tétje a tervezett ukrán déli hadjáratnak a hadviselő felek számára?

A nemzetközi jog sokszor kétségbe vonja azt is, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa. Véleménye szerint Izraelnek van joga hozzá, hogy meghatározza a saját fővárosát?

Igen, Izraelnek jogában áll eldönteni, hogy mely városa legyen az ország fővárosa, ahogyan bármely más országnak is.

Az ENSZ BT határozatai sem tiltják meg, hogy egy ország maga határozza meg saját fővárosát. Az ENSZ BT határozatai viszont azt is tartalmazzák, hogy a vitás területeken (például Kelet-Jeruzsálem) az izraeli álláspontot nem ismerik el és nem tekintik jogosnak, ugyanakkor ebben a kérdésben nincs egyértelmű nemzetközi konszenzus.

Ezek után felteszem a kérdést: mi Izrael fővárosa?

Izrael fővárosa Jeruzsálem.

Ezzel most sok izraeli szívét megdobogtatta.

Azért remélem, hogy pozitív értelemben! Jeruzsálem, mint Izrael fővárosa, nagyon fontos szerepet tölt be a zsidó történelemben és kultúrában, és egy erős szimbóluma az izraeli állam fennállásának. Azonban fontos megjegyezni, hogy a város státusza nemzetközi viták tárgyát képezi, és a palesztinok is jogot formálnak a városra mint fővárosra.

Ha már palesztinok, mit gondol, ötven éven belül megoldódik az izraeli-palesztin konfliktus?

Az izraeli-palesztin konfliktus hosszú és bonyolult történelmi gyökerekkel rendelkezik, és az évek során számos béketervezetet és tárgyalást folytattak az érintett felek. A konfliktus megoldása azonban továbbra is komoly kihívásokkal jár, és nem lehet egyszerűen megjósolni, hogy mikor és hogyan oldódik meg.

A 50 éves időtávlat azonban a jelenlegi helyzet alapján nem biztosít elegendő időt ahhoz, hogy a konfliktus teljesen megoldódjon.

A konfliktus bonyolultsága miatt a megoldás nem csak politikai tárgyalásokon, hanem a két fél közötti gazdasági és társadalmi kapcsolatok fejlesztésén és a kölcsönös bizalom megerősítésén keresztül is elérhető.

Egyébként fontos hangsúlyozni, hogy az előrejelzéseknek mindig bizonyos korlátai vannak, és számos változó befolyásolhatja a jövő alakulását. A konfliktus megoldása továbbra is az érintett felek és a nemzetközi közösség elkötelezettségét igényli, valamint az együttműködést és a párbeszédet a felek között.

Az elmúlt időszak egyik slágertémája volt az ún. arab-izraeli, vagy másnéven „közel-keleti NATO” létrejötte. Reális esély van rá, hogy mindez bekövetkezik?

Az arab-izraeli NATO létrejötte az elmúlt időszakban valóban fontos témaként merült fel. Bár számos ország és vezető támogatja az ötletet, még mindig számos akadály merül fel annak megvalósítása előtt. Egyrészt a térségben évtizedek óta fennálló konfliktusok és ellentétek jelentős akadályt jelentenek az együttműködés előtt. Másrészt az egyes országok belső politikai helyzete, valamint az országok közötti feszültségek és érdekellentétek szintén gátolják a folyamatot.

Az arab-izraeli NATO létrehozása azonban nagyon fontos lépés lenne a térség stabilitása és biztonsága szempontjából.

Ezért továbbra is fontos, hogy a térség országai és a nemzetközi közösség törekedjenek a párbeszédre és a kölcsönös megértésre, hogy előmozdítsák a béke és a stabilitás megteremtését.

Napjainkban Izrael legforróbb belpolitikai témája a jogrend átalakítása. Valóban megreformálásra szorul Izrael igazságügyi rendszere?

Az izraeli igazságügyi rendszer számos kritikát kap az utóbbi időben, és a reformokra való igény az elmúlt években nőtt. Azonban végső döntést erről nem nekem kellene meghozni, hanem az illetékes szakértőknek és a politikai döntéshozóknak. A helyzet értékelése és az esetleges reformokról való döntés mindig a társadalom és az állam vezetőinek a feladata.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.

A korményellenes tüntetők részéről sokan riogattak azzal, hogy nem akarják, hogy „Izrael Magyarországgá váljon”. Ezzel szemben, az utóbbi időben itthon, kormányzati részről a zsidó állam egyfajta példaképpé és hivatkozási alappá vált. Miként látja, Izrael milyen területeken lehet példa Magyarország számára?

Izrael és Magyarország nagyon eltérő történelmi, politikai és kulturális háttérrel rendelkeznek, és a két ország jelentős különbségeket mutat egymáshoz képest. Azonban az alábbi területeken példaként szolgálhat Izrael Magyarország számára:

Startup és innováció: Izrael világszerte elismert az innováció és a startupok területén. Az ország innovatív szemlélete, a kockázatvállalásra való hajlandósága és az ehhez szükséges környezetet biztosító szabályozási és pénzügyi keretrendszer elősegítette az új vállalkozások és technológiák felemelkedését. Magyarország is sokat tehetne az innováció és a startupok terén, hogy gazdasági növekedést és fejlődést érjen el.

Oktatás és tudomány: Izrael oktatási rendszere, különösen az élvonalbeli egyetemek, a tudományos kutatás és az innováció szempontjából is vezető szerepet játszanak a világon. Magyarország is számos kiváló egyetemmel és kutatóintézettel rendelkezik, azonban több támogatást és figyelmet kellene fordítani a tudomány és az oktatás fejlesztésére.

Nemzetközi kapcsolatok: Izrael a környező országokkal és a világ többi részével is szoros kapcsolatokat ápol. Az ország számos diplomáciai és gazdasági együttműködési megállapodást kötött, és sikeresen alakította ki kapcsolatait az USA-val és más nagyhatalmakkal is. Magyarország is sokat tehet azért, hogy szorosabb kapcsolatokat építsen ki más országokkal, és kiaknázza a nemzetközi együttműködés lehetőségeit.

Biztonság: Izrael biztonsági helyzete az ország keleti szomszédai miatt rendkívül kihívást jelentő, és az ország az elmúlt évtizedekben nagy erőfeszítéseket tett a biztonsági rendszerének megerősítése érdekében. Magyarország számára fontos lehet, hogy a biztonságot és a stabilitást prioritásként kezelje, és megfelelő intézkedéseket hozzon a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében.

Hogyan jellemezné az izraeli-magyar kapcsolatokat az elmúlt 10 évben?

Az izraeli-magyar kapcsolatok az elmúlt 10 évben dinamikusan fejlődtek. Az országok közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősödtek, és mindkét fél nagy hangsúlyt fektetett az együttműködésre az oktatás, a tudomány és a technológia területén is. Emellett Magyarország megerősítette az államközi kapcsolatokat Izraellel, és számos politikai találkozó és egyeztetés zajlott az elmúlt években. Azonban voltak olyan időszakok is, amikor a két ország közötti kapcsolatok feszültté váltak, például a magyar kormány bevándorlási politikája miatt. Összességében azonban az izraeli-magyar kapcsolatok pozitívan alakultak az elmúlt 10 évben.

Eli Vered Hazan: Választási ígéretek betartása felülírja az ellenzéki hisztériát

A Likud párt nemzetközi igazgatóját budapesti látogatásán az Izraelben zajló legfontosabb kérdésekről és Izrael és Magyarország tovább erősödő kapcsolatáról kérdeztük.

Izrael és Magyarország után talán evezzünk át a tengerentúlra. A demokraták és a republikánusok is készülnek már a 2024-es elnökválasztásra. Mind Donald Trumppal, mind Joe Bidennel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy nem túl idősek-e már ahhoz, hogy elnökök legyenek?

Mind Donald Trump, mind Joe Biden már a hetvenes éveikben járnak, amivel valóban idősebbek a megszokott elnököknél. Azonban fontos megjegyezni, hogy az életkor önmagában nem feltétlenül jelent problémát az elnöki poszton. A fontosabb szempontok az egészségi állapot, a mentális frissesség és az elnöki feladatokra való felkészültség. Mind Trump, mind Biden esetében voltak kétségek az egészségi állapotukkal kapcsolatban, de mindketten megfeleltek az alkotmányos követelményeknek az elnökségre való jelöltségükkor. A jövőben azonban lehet, hogy felmerül majd az igény az elnöki poszt betöltésének korhatárának felülvizsgálatára vagy módosítására.

Az amerikai közbeszédet és politikai vitákat alapvetően határozza meg az évek óta tomboló kultúrharc. A történelmi tapasztalatok alapján mikor érhet véget mindez?

A történelmi tapasztalatok alapján nehéz pontosan megjósolni, mikor lehet vége az Amerikában jelenleg zajló kultúrharcnak, mivel az ilyen típusú harcok hosszú évekig vagy évtizedekig is eltarthatnak.

Azonban fontos megemlíteni, hogy a kultúrharcoknak általában van egy olyan szakasza, amikor az egyik oldal dominál, majd következik egy időszak, amikor az erőviszonyok átalakulnak, és a másik oldal kezd előretörni.

Ezek a folyamatok általában hosszabb idő alatt zajlanak, és sok változó befolyásolja őket, például a politikai, gazdasági és társadalmi változások, valamint az új generációk bevonódása a harcba. Az amerikai társadalom összetettsége miatt nehéz pontosan meghatározni a kultúrharc lehetséges végpontját, és az is lehet, hogy sosem fog teljes mértékben befejeződni.

Végezetül arra szeretném megkérni, hogy jellemezze általánosságban a Neokohnt, mit érdemes tudni rólunk?

A Neokohn egy zsidó életmóddal, kultúrával és politikával foglalkozó online magazin. A cikkeik általában a zsidó identitással, zsidó szokásokkal, zsidó közösségekkel, Izraellel és a zsidó diaszpórával foglalkoznak, és a szerzőik többsége zsidó hátterű.

A Neokohn általában objektív és alapos cikkeket közöl, amelyek érdekesek lehetnek mind a zsidó, mind a nem zsidó olvasók számára.

A magazin kritikusan szemléli a zsidóságot érintő aktuális eseményeket és kérdéseket, és nyitott az egyéni véleményekre és a vitákra.

Köszönöm a tartalmas beszélgetést!

Nagyon szívesen! Remélem hasznos és érdekes információkat sikerült átadnom. Ha további kérdése van, ne habozzon feltenni!

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nemtelen ideológiák — Hogyan váltak a progresszív elméletek a hivatalos amerikai állásponttá?

Névmásokat és szexualitásokat ünnepel az amerikai Külügyminisztérium, gender stratégiát ad ki a Fehér Ház. A tegnap még kinevetett progresszív ideológiák mára az amerikai kormányzat hivatalos álláspontjává váltak. Hajdú Tímea véleménycikke.