Keresztapa és Shtisel találkozása: itt az új haredikről szóló sorozat!

Az izraeli-belga koprodukcióban készült „Rough Diamonds” egy antwerpeni haredi család történetét meséli el, amely az alvilágba belesodródva próbálja életben tartani vállalkozását.

A jiddis nyelvet bemutató új tévésorozat a héten került a Netflixre (magyar felirattal már elérhető)- és nem Brooklynban vagy Jeruzsálemben játszódik.

A „Rough Diamonds” egy nyolcrészes krimi a Keshet International és a belga De Mensen koprodukciójában.

Az antwerpeni gyémántnegyed haszid zsidó közössége köré épülő sorozat valahol a „Keresztapa” és a „Shtisel” között helyezkedik el témát illetően.

Az izraeli Rotem Shamir és Yuval Yefet társszerzői által készített sorozat középpontjában a Wolfson család áll – belga haredi zsidók, akik generációk óta a gyémántüzletben dolgoznak. Amikor a legfiatalabb Wolfson-testvér öngyilkos lesz, elhidegült testvére, Noah 15 évvel az ultraortodox életmód elhagyása után visszatér Antwerpenbe, és felfedezi, hogy a családi üzletet minden oldalról fenyegetik.

„Ez egy nagyon érdekes helyszín a drámához és egy televíziós sorozathoz… olyan, mint egy hanyatló birodalom helyzete”

– mondta a sorozat rendezője, Shamir a The Times of Israelnek adott interjúban. Míg egykor az antwerpeni ortodox zsidó közösség uralta az iparágat, az elmúlt 25 évben mindenféle változások „elvették a talajt ennek a közösségnek a lába alól, és zűrzavarban hagyták őket”.

A Shtisel két szereplőjéről fog szólni egy új izraeli sorozat

Spinoff sorozaton dolgoznak a Shtisel készítői, ami ezúttal európai helyszínt kap.

A sorozatot nagyrészt flamand és jiddis nyelven forgatták, francia és angol nyelvek keverékével. Sem Shamir, sem Yefet – akik korábban együtt dolgoztak a „Fauda”, valamint a „Line in the Sand” című rendőrségi drámán – nem beszélik egyik nyelvet sem, de mindketten szívesen merültek el egy új világban.

„Nem vagyunk ultraortodox hátterűek, és nem vagyunk belga származásúak, szóval ez egy olyan projekt, ahol tudod, hogy hosszú út lesz a fejlesztés és a megírás” – mondta Yefet, aki a sorozat vezető írója volt. „Mert egyfajta el kell merülnöd ebben a világban, hogy megismerd – és rengeteg tanácsadóval és fordítóval kell rendelkezned.”

A legtöbb színésznek meg kellett tanulnia jiddisül beszélni a szerephez: a három Wolfson testvért – Noah, Eli és Adina – nem zsidó belga színészek alakítják.

A család idősebb tagjait azonban erős jiddis háttérrel rendelkező izraeli színészek játsszák: Sarah matriarchát Yona Elian, míg Ezra pátriárkát a legendás Dudu Fisher alakítja.

A társalkotók elmondták, hogy a forgatás előtt és alatt is szorgalmasan dolgoztak azon, hogy kapcsolatot és bizalmat építsenek ki a helyi haredi közösséggel Antwerpenben.

„Rengeteget kommunikáltunk velük” – mondta Yefet. „Ez egy folyamat volt. Eleinte mindig sok gyanakvás van veled szemben”, beleértve a közösség egyes tagjainak arra irányuló erőfeszítéseit, hogy leállítsák a forgatást, vagy megakadályozzák, hogy mások együttműködjenek a stábbal.

Yefet szerint azonban „mire a tényleges forgatásra került sor… a közösség egy része valóban részt vett a sorozatban”, beleértve néhányat, akik statisztaként és kisebb szerepekben jelentek meg a képernyőn.

A Netflixen túl – ultraortodoxok egy haszid rendezőnő szemével

A nyugati világ esetleg lehetne legalább olyan elnéző velük, mint amilyen elnézést követel más vallásoknak. Hajdú Tímea írása.