Izrael visszasírja Bolsonarót: két iráni hadihajó kötött ki Brazíliában

Két iráni hadihajó kötött ki vasárnap Rio de Janeiróban, miután a brazil kormány engedélyt adott rá az Egyesült Államok nyomása ellenére, hogy megakadályozza őket.

A riói kikötői hatóság közleményben tudatta, hogy az IRIS Makran és az IRIS Dena hadihajók egyaránt vasárnap reggel érkeztek meg,

„Izrael veszélyes és sajnálatos fejleménynek tartja az iráni hadihajók néhány nappal ezelőtti kikötését Brazíliában” – írta közleményében az izraeli külügyminisztérium.

„Ezek a hajók az iráni haditengerészet részei, amely szorosan együttműködik és összehangolja tevékenységét az Iráni Forradalmi Gárda Haditengerészetével, amely terrorista szervezetként van nyilvántartva”

– folytatódott a közlemény.

A külügyminisztérium továbbá emlékeztette Brazíliát, hogy Irán „felelős az emberi jogok számos megsértéséért saját állampolgárai ellen, terrortámadásokat hajt végre szerte a világon, és fegyvereket ad át terrorista szervezeteknek szerte a Közel-Keleten”.

Terroristákkal barátkozó szélsőbaloldali politikus lett Brazília új elnöke

Mutatjuk mit érdemes tudni a dél-amerikai ország frissen megválasztott elnökéről.

„Az iráni rezsim több tucat terrortámadást hajtott végre hajók ellen, veszélybe sodorva a tengeri hajózás szabadságát. A támadások közül kettő az elmúlt hetekben történt.

Itt az ideje, hogy kövessék az EU, az USA, Kanada, Ausztrália, Japán és sok más ország által tett lépéseket, és az iráni rezsimet annak minősítsük, ami valójában: terrorszervezetnek.

Még mindig nem késő elrendelni, hogy a hajók hagyják el a kikötőt” – zárult a közlemény.

A Reuters szerint Brazília január végén engedett az amerikai nyomásnak, és elutasította Irán kérését a hajók kikötésére, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök gesztusaként, amikor Washingtonba repült, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel.

Most azonban, hogy Lula visszatért az útjáról, engedélyezték a hajók kikötését. Carlos Eduardo Horta Arentz ellentengernagy, a brazil haditengerészeti vezérkar helyettes vezetője engedélyezte, hogy a hajók február 26. és március 4. között kiköthessenek Rióban, a hivatalos közlönyben február 23-án megjelent közlemény szerint.

Megkezdődött a tisztogatás: kirúgta izraeli nagykövetét az új brazil elnök

Izrael-ellenes fordulatot vesz Brazília a baloldali hatalomátvétel után.