Megkezdődött a tisztogatás: kirúgta izraeli nagykövetét az új brazil elnök

Gerson Menandro tábornok eltávolítása a latin-amerikai ország új baloldali kormányának Izrael-politikájában bekövetkező fordulatot jelezhet.

Brazília izraeli nagykövetét, Gerson Menandro Garcia de Freitas tábornokot kedden menesztette posztjáról a latin-amerikai ország újdonsült elnöke, Luiz Inácio „Lula” da Silva.

Menandrót Lula jobboldali elődje, Jair Bolsonaro nevezte ki 2021 elején, most eltávolítása az Izraellel szembeni politika változását jelezheti.

Bolsonaro hivatali ideje alatt Brazília szembefordult korábbi szokásaival, és az ország külügyminisztériumának hagyományos álláspontjával ellentétben támogatta Izraelt a nemzetközi intézményekben.

Mauro Vieira új brazil külügyminiszter a kormány megalakulásakor kijelentette, hogy Lula baloldali kormánya alatt Brazília

„együttműködik az arab országokkal, elsősorban Palesztinával”.

Emellett Lula kirúgta washingtoni nagykövetét is.

Bolsonaro még azért nevezte ki Menandro tábornokot, hogy elmélyítse a katonai kapcsolatokat Izraellel. Ezután azt is kijelentette, hogy a brazil nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni, ami az arab országok nyomására nem valósult meg. Brazília ehelyett kereskedelmi irodát nyitott a fővárosban.

Terroristákkal barátkozó szélsőbaloldali politikus lett Brazília új elnöke

Mutatjuk mit érdemes tudni a dél-amerikai ország frissen megválasztott elnökéről.

Nem sokkal a hivatalból való távozása előtt az izraeli külügyminisztérium tisztviselőinek sikerült meggyőzniük Bolsonarót, hogy gyakoroljon nyomást a brazil külügyminisztériumra, hogy az ország képviselői az ENSZ-ben ne szavazzák meg a palesztinok azon javaslatát, hogy a hágai Nemzetközi Bíróságtól kapjanak véleményt a „megszállás jogszerűségéről”. Brazília végül tartózkodott.

2014-ben Brazília visszahívta nagykövetét tiltakozásul Izraelnek a Gázai övezet terrorista csoportjai ellen vívott háborúja miatt. Dilma Rousseff akkori baloldali brazil elnök „aránytalannak” nevezte Izrael gázai akcióját.

2016-ban Brazília elutasította, hogy Izrael jóváhagyja Danny Dayan kinevezését az ország nagykövetévé, mert egy befolyásos telepesmozgalom korábbi vezetője volt.

A hét elején Bolsonaro volt elnök támogatói, akik nem voltak hajlandók elfogadni a Lulával szemben elszenvedett választási vereségét, betörtek a fővárosi kongresszus épületébe, zavargásokat rendeztek és összecsaptak a biztonsági erőkkel. Megrohamozták a Legfelsőbb Bíróságot és az elnöki palotát is, amelyek a kongresszustól nem messze találhatók. A zavargások miatt több mint 1500 embert tartóztattak le.

Bolsonaro jelenleg Floridában tartózkodik.

Órákkal a zavargások kitörése után Bolsonaro nyilatkozatot adott ki, amelyben meglehetősen visszafogottan ítélte el támogatóinak tetteit, ugyanakkor az eseményeket Lula támogatóinak az elmúlt évtizedben zajló tüntetéseihez hasonlította.

„Az erőszakmentes tüntetések a demokrácia részei, de a fosztogatások és a középületek lerohanása, mint amilyenek ma történtek, és mint amilyeneket a baloldaliak hajtottak végre 2013-ban és 2017-ben, törvénysértőek”

– írta Bolsonaro a Twitteren.

Bolsonaro tweetjében visszautasította Lula vádjait, miszerint ő a felelős a zavargásokért.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A „trópusi Trump” feldühödött hívei megrohamoztak több kormányzati épületet

Rendkívüli állapotot rendeltek el Brazíliában.