A „trópusi Trump” feldühödött hívei megrohamoztak több kormányzati épületet

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap, áttörve a rendőrségi kordont.

Luiz Inácio Lula da Silva januárban hivatalban lépett elnök időközben szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal.

Lula fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni.

A televízióban mutatott felvételek szerint a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, bezúzták az ablakok üvegeit, jelentős anyagi károkat okozva az épületben.

A rendőrség könnygázzal oszlatott. A garázdálkodó tömeg létszámát háromezerre becsülik a hatóságok. A brazil hírügynökség szerint a katonai rendőrség egyik helikopteréről villanógránátokat és könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé, illetve a nemzeti gárda, valamint a hadsereg első alakulatai már megérkeztek az elnöki palotához.

David Adler on Twitter: „BREAKING 🇧🇷: The Bolsonaristas have now invaded the floor of the Federal Senate. pic.twitter.com/eBR5Dv2XSl / Twitter”

BREAKING 🇧🇷: The Bolsonaristas have now invaded the floor of the Federal Senate. pic.twitter.com/eBR5Dv2XSl

„Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni”

– hangsúlyozta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke Twitter-üzenetében. „Beszéltem telefonon Ibaneis Rochával, a szövetségi kerület kormányzójával, akivel egyébként is állandó összeköttetésben vagyok. A kormányzó tudatta velem, hogy az egész rendőrségi apparátus arra összpontosít, hogy úrrá legyen a helyzeten” – tette hozzá Pacheco.

A kongresszust követően az aktivisták a legfelsőbb bíróság épületét is megrohamozták. A G1 hírportál tudomása szerint itt is bezúzták az ablakokat, illetve behatoltak az előcsarnokba. A helyi sajtóban megjelent felvételeken később a Planalto-palota kormányzati székhely folyosóin, és irodáiban lehetett látni a tüntetőket.

A kormányzati épületekbe behatolók között sokan sárga színű ruhába voltak öltözve, brazil zászlókat lengettek.

BNO News on Twitter: „BREAKING: Bolsonaro supporters break into the National Congress in Brazil pic.twitter.com/EHyEbqf2FE / Twitter”

BREAKING: Bolsonaro supporters break into the National Congress in Brazil pic.twitter.com/EHyEbqf2FE

A történtek nyomán Ibaneis Rocha kormányzó elrendelte a főváros közbiztonsági miniszterének, Anderson Torresnak a menesztését.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök azonban egyértelműen nem ismerte el választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Brazíliavárosban tüntetések voltak, és december végén egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

A latin-amerikai ország új elnökét, Lulát január elsejével iktatták be hivatalába. Lula jelenleg hivatalos látogatáson van Sao Paulo államban.

Terroristákkal barátkozó szélsőbaloldali politikus lett Brazília új elnöke

Mutatjuk mit érdemes tudni a dél-amerikai ország frissen megválasztott elnökéről.