Iráni tábornok: meg akarjuk ölni Donald Trumpot!

Irán kifejlesztett egy 1650 km hatótávolságú cirkálórakétát – állította pénteken az Iszlám Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka, aki Donald Trump volt amerikai elnök megölésével is fenyegetőzött – adta hírül az Iran International.

Amirali Hajizadeh, a Forradalmi Gárda légierejének vezetője arról beszélt, hogy Irán gyakran ismételgetett fenyegetése, miszerint megbosszulja Kasszem Szolejmáni, Teherán közel-keleti katonai és hírszerzési vezetőjének amerikai likvidálását, továbbra is érvényes.

„Ha Isten is úgy akarja, meg akarjuk ölni Trumpot. Pompeót [ a volt külügyminisztert] … és azokat a katonai parancsnokokat, akik kiadták a parancsot [Szolejmáni megölésére], meg kell ölni”

– mondta Hajizadeh egy televíziós interjúban, megjegyezve, hogy az „az Iráni Iszlám Köztársaság rakétaarzenáljába bekerült az 1650 km hatótávolságú, új cirkálórakéta is”.

Novemberben a Pentagon közölte, hogy az Egyesült Államok szkeptikus azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Irán hiperszonikus ballisztikus rakétát fejlesztett ki (az iráni tisztviselők gyakran tesznek túlzó állításokat az ország katonai és hírszerzési képességeikről).

Fontos megjegyezni, hogy a Forradalmi Gárda tábornokának provokatív kijelentései egy olyan időszakban hangzottak el, amikor a nyugati hatalmak újabb szankciókat vetnek ki az iszlám köztársaságra, Irán gazdasága pedig lefelé ívelő spirálban van.

Szombaton például az iráni nemzeti valuta, a riál újabb történelmi mélypontra esett az amerikai dollárral szemben, csaknem 100 százalékkal leértékelődve szeptember óta.

Kiszivárgott jelentés: Izrael kész odacsapni Iránnak

Egy kiszivárgott jelentés szerint Izrael felkészül az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges akciókra.