Kiszivárgott jelentés: Izrael kész odacsapni Iránnak

Egy kiszivárgott jelentés szerint Izrael felkészül az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges akciókra, miután a miniszterelnök, valamint a védelmi és a hírszerzési minisztérium vezetői titkos megbeszéléseket tartottak – számolt be a Fox News.

„Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán nukleáris fegyverré váljon” – mondta Amir Avivi dandártábornok (tartalékos), az Izraeli Védelmi Biztonsági Fórum alapítója és elnöke a Fox News Digitalnak. „Miközben tanúi vagyunk az iráni katonai nukleáris program folyamatos, akadálytalan előrehaladásának a fegyverminőségű dúsítással, Izrael felkészül hiteles katonai opciójára”.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök öt megbeszélést tartott védelmi és hírszerzési főnökeivel, valamint a Moszad vezetőjével, hogy megvitassák az esetleges támadást – jelentette a 12-es csatorna helyi hírcsatorna.

A jelentés nem nevezett meg forrást, a The Times of Israel pedig azt találgatta, hogy a tisztviselők azért szivárogtathatták ki a jelentést, hogy világossá tegyék az ország elszántságát és szándékát.

Az Izrael és Irán közötti feszültség az elmúlt hetekben azután lángolt fel, hogy egy dróncsapás iráni katonai létesítményeket ért, és Irán azt állította, hogy „az első vizsgálatok arra utalnak, hogy az izraeli rezsim volt felelős ezért az agressziós kísérletért”.

Izrael rendszeresen aggodalmának adott hangot az iráni atomprogrammal kapcsolatban, és a jelentés része lehet annak a tervnek, hogy a nyugati szövetségeseket cselekvésre késztessék, ahelyett, hogy Izraelt egyedül hagynák cselekedni. Figyelmeztette az Egyesült Államokat és Franciaországot, hogy egyedül fog cselekedni, ha a nemzetközi közösség nem nyújt támogatást – jelentette a The Telegraph.

„Az egyetlen dolog, ami valaha is megakadályozta a gazember nemzeteket abban, hogy atomfegyvert fejlesszenek, az a hiteles katonai fenyegetés vagy a hiteles katonai akció”

– mondta Netanjahu egy nemzetbiztonsági konferencián kedden.

„Szükséges és gyakran elégséges feltétel a hiteles katonai akció” – folytatta. „Minél tovább várunk, annál nehezebbé válik ez. Mi már nagyon sokáig vártunk”.

A Biden-kormány megpróbálta feléleszteni az iráni atomalku néven is ismert Közös Átfogó Cselekvési Tervet (JCPOA), miután Trump korábbi elnök egyoldalúan kilépett a megállapodásból. A tárgyalások szeptemberben elakadtak, miután úgy tűnt, hogy iráni tisztviselők továbbra is a követelésekkel kapcsolatos céltáblákat mozgatják.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy „Irán elmozdult az idegen, magához a JCPOA-hoz nem kapcsolódó követelésektől”, de addigra a tárgyalások „visszaléptek”, és az Egyesült Államok elismerte, hogy „nem fogják teljesíteni a mi alapvető követelményeinket”.

Avivi, egy volt izraeli védelmi tisztviselő világossá tette, hogy egy nukleáris Irán „nem csak Izraelre jelent majd fenyegetést”, hanem végső soron „az egész Közel-Keletet destabilizálná, és kihívást jelentene az USA által uralt világrend számára”.

„Úgy vélem, hogy egy nukleáris Irán megakadályozása globális prioritás, amelyet amerikai vezetés alatt kell megvalósítani, egy hiteles katonai terv és bénító szankciók alapján”

– mondta Avivi.

„Ha a világ szabad országai nem lépnek fel Irán ellen, Izraelnek nem lesz más választása, mint egyedül cselekedni, hogy megvédje puszta létét” – folytatta Avivi. „Az Irán és Izrael közötti konfrontáció regionális és globális következményei messzebbre nyúlnak, mint az ukrajnai háború, és valószínűleg soha nem látott mértékben kérdőjelezhetik meg a globális stabilitást.”

Amikor megkérték, hogy kommentálja az izraeli 12-es csatorna jelentését, Netanjahu miniszterelnök hivatalának szóvivője azt mondta a Fox News Digitalnak, hogy „nincs mit hozzáfűzniük”.

„84%-os dúsítás azt jelenti, hogy most vagy soha hogy megállítsuk Iránt!”

Vezető izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szerint „a világnak meg kell értenie, hogy ezek az utolsó pillanatok, amikor Teherán megállítható”.