„84%-os dúsítás azt jelenti, hogy most vagy soha hogy megállítsuk Iránt!”

„Most vagy soha kell megállítani Iránt” – mondta hétfőn Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó a The Jerusalem Post által a nagyobb amerikai zsidó szervezetek elnökeinek konferenciája számára készített interjúban.

Minderről egy nappal azután beszélt, hogy a Bloomberg és a Reuters jelentéseiből kiderült, hogy Irán közel áll a 90 százalékos, fegyverminőségű urándúsításhoz.

Korábban úgy tudták, hogy Irán 60%-os urándúsítást végez.

„Megpróbálunk mindenkit meggyőzni arról, hogy az Iránnal való konfrontáció megakadályozásához hiteles katonai fenyegetésre van szükség”, akár Izrael, akár az USA, akár a globális közösség részéről

– mondta.

A hír, hogy Irán a fegyverminőségű urándúsítás határán áll, nem lepte meg Izraelt – mondta Hanegbi, aki aláhúzta, hogy a zsidó állam már régóta próbálja figyelmeztetni a globális közösséget a Teheránból a világra leselkedő, növekvő veszélyre.

Kezdetben voltak, akik azt hitték, hogy Irán urándúsítása polgári célú lehet, mondta Hanegbi, de az a tény, hogy Teherán 84%-os urániumot dúsított, amit csak fegyvergyártásra használnak, nem hagy kétséget indítékait illetően.

„A világ most már elismeri, amit oly sok éven át próbáltunk elmagyarázni, hogy Irán erőfeszítései nem polgári célúak”

– mondta Hanegbi, aki felszólította a NAÜ kormányzótanácsát, hogy a 35 országot tömörítő testület március 6-i bécsi ülésén keményen lépjen fel Iránnal szemben.

Hanegbi szerint a NAÜ tagjai közül Németország és Nagy-Britannia vonakodott keményen fellépni, az Egyesült Államok ezzel szemben sokkal közelebb áll ahhoz, hogy ugyanazt az álláspontot képviselje, mint Izrael.

A két ország most egy oldalon áll, „jobban, mint valaha”

– mondta.

„Az Egyesült Államok nagyon sokáig vonakodott elfogadni a mi alapvetésünket” – mondta Hanegbi. Amikor az Obama-kormányzat 2015-ben öt másik világhatalommal együtt aláírta a közös átfogó cselekvési tervet, más néven az iráni megállapodást, Izrael úgy érezte, hogy kudarcot vallott – magyarázta.

Az alku aláírói úgy vélték, hogy az késlelteti Irán képességét arra, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, míg Izrael, amely ellenezte az alkut, úgy vélte, hogy az megkönnyíti Teherán számára, hogy végül atomhatalommá váljon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök egyetértett Izraellel, és 2018-ban kilépett az egyezségből. Joe Biden amerikai elnök kezdetben igyekezett feléleszteni azt, de azóta arra a következtetésre jutott, hogy ez nem lehetséges.

Az alku kérdése már még csak fel sem merül Izrael amerikai tisztviselőkkel folytatott beszélgetéseiben – mondta Hanegbi, aki szerint legalább ez a téma „lekerült az asztalról”, mely lehetővé teszi a két ország számára, hogy egy „reálisabb megközelítésről tárgyaljanak”.

Izrael szorosabbra fűzi kapcsolatait egykori ősellenségével

Az ellenségem ellensége a barátom klasszikus esete.