Bírálja a NAÜ a fordói urándúsítóban bejelentés nélkül végrehajtott változtatást

Bírálta Iránt szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amiért nem jelentette be, hogy megváltoztatta az összeköttetést két fejlett technológiájú urándúsító berendezés között, amelyekkel akár az atombomba gyártásához csaknem megfelelő dúsítottságú – 60 százalékos – uránt lehet előállítani.

A változtatást a NAÜ egy előre be nem jelentett látogatáson tárta fel, amelyet a megfigyelői január 21-én tettek a fordói urándúsító üzemben.

A fordói urándúsító kényes kérdés, miután az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben Bécsben aláírt atomalkuban megtiltották az ottani magas szintű urándúsítást. Amióta az Egyesült Államok 2018-ban kilépett az iráni atomtevékenységek korlátozásáról szóló egyezményből, és ismét bevezette az Irán elleni szankciókat,

Teherán egymás után szegte meg az abban vállalt kötelezettségeit.

A Reuters brit hírügynökség birtokába került bizalmas jelentésben a NAÜ arra nem tér ki, hogyan változtatták meg a két IR-6 kaszkád közötti összekapcsolást, csak annyit közölt, hogy az eljárás lényegesen eltér attól, amit Irán a NAÜ-nek bejelentett.

A jelentés szerint a NAÜ ellenőrei rendszeresen látogatják a fordói létesítményt, és az ügynökség tárgyal Iránnal az ott folyó tevékenységekről.

Netanjahu: Az iráni atom megállításának módja a hiteles katonai fenyegetés

Az izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjút. Szó volt Iránról, az arab országokkal való béketárgyalásokról, a palesztinokról és a vitatott bírósági reformokról is.