Íme a két legjobban fizetett palesztin terrorista

Karim és Maher Younis izraeli állampolgárok, akik ebben a hónapban szabadultak a börtönből, miután 40 éves büntetésüket töltötték egy izraeli katona meggyilkolásáért. Mindketten nagy összegeket kaptak a Palesztin Hatóságtól a „fizetés a gyilkosságért” politikája keretében – állítja a Palesztin Médiafigyelő Intézet (Palestinian Media Watch) izraeli civil szervezet.

A PMW két hónappal ezelőtt panaszt nyújtott be az ügyben az államügyészséghez – mondta Maurice Hirsch, a szervezet jogi stratégiákért felelős vezetője.

„Tudjuk, hogy ez történt, mert az információt az akkori védelmi miniszter, Benny Ganz 2022 szeptemberében kiadott parancsából vettük, amely szerint több millió sékelt kell lefoglalni, amelyet a Palesztin Hatóság fizetett izraeli arab terroristáknak. A dokumentum előírta, hogy Karim és Maher Younis egyaránt mintegy 100 ezer dollárt [cca. 36 millió forint] kapott a Palesztin Hatóságtól egy izraeli katona meggyilkolásáért”

– mondta Hirsch.

„A listán 49 terrorista szerepelt, közülük Karim és Maher Younis kapta a legnagyobb összegeket”

– mondta, hozzátéve, hogy két héttel ezelőtt a PMW az izraeli rendőrségnek is benyújtotta a panaszt.

„Felháborító, hogy az arab-izraeli terroristák palesztinoknak tekintik magukat, akik a palesztinok nevében hajtanak végre terrorcselekményeket, és a Palesztin Hatóság is úgy tekint rájuk, mint akik az ő katonáik”

– tette hozzá.

Karim és Maher Younis unokatestvérek, majdnem 40 éve, 1980-ban meggyilkolták Avraham Bromberg tizedest a Golán-fennsíkon. Mindkettőjüket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 1983-ban, de 2012-ben az akkori izraeli elnök, Simon Peres 40 évre változtatta büntetésüket. Mahert csütörtök reggel engedték ki a börtönből, két héttel Karim után, akit hősies fogadtatásban részesítettek az észak-izraeli Ara faluban.

A meleg fogadtatás a palesztin vezetés nézeteit tükrözte; Mahmúd Abbász palesztin vezető a palesztin és arab izraeli terroristákat „úttörőknek” és „a palesztin nép harcának égboltján fénylő csillagoknak” nevezte, akik a palesztin nép prioritáslistájának élén állnak. Megfogadta, hogy ha a PFSZ-nek „egyetlen fillérje is maradna”, azt „a mártírok és foglyok családjainak” kifizetésére fordítaná.

A hónap elején az izraeli kabinet úgy döntött, hogy visszatartja a Palesztin Hatóság nevében beszedett és a Palesztin Hatóságnak átutalt adókat és vámokat, olyan összegben, mint amennyit Rámalláh 2022-ben fizetett a terroristáknak és családjaiknak, egy nagyobb büntető intézkedéscsomag részeként, válaszul a Palesztin Hatóságnak a zsidó állam ellen folytatott „politikai és jogi háborújára”.

A lépésre azt követően került sor, hogy az ENSZ Közgyűlése december végén Rámalláh kérésére elfogadott egy határozatot, amelyben felszólította a Nemzetközi Bíróságot, hogy „sürgősen adjon véleményt” Izrael „elhúzódó megszállásáról, letelepedéséről és palesztin területek annektálásáról”.

Ezzel párhuzamosan a Knesszet ebben a hónapban zöld utat adott egy olyan jogszabály gyorsított eljárásának, amely visszavonja az izraeli állampolgárságot és lakóhelyet azon terroristáktól, akik bűneikért fizetést kapnak a Palesztin Hatóságtól.

„Évek óta megszoktuk, hogy a Palesztin Hatóság finanszírozást kap Izrael Államtól, miközben hivatalos árlistát vezet: ‘Megöltél egy zsidót? Itt van a díj. És ha izraeli állampolgár vagy, többet kapsz, attól függően, hogy hány embert öltél meg'”

– mondta Szimcha Rothman, a Vallásos Cionizmus Párt törvényhozója, aki a Likudos kollégáival együtt a törvényjavaslatot kidolgozta.

„A legkevesebb, amit erkölcsös országként tehetünk, hogy visszavonjuk az állampolgárságukat és a tartózkodási engedélyüket”

– tette hozzá.

A palesztin terror finanszírozását követeli 87 ország Izraeltől

A szöveg aláírói között van az Európai Unió 27 országa közül 24, mindössze három tagállam tartózkodott: Ausztria, Horvátország és Magyarország.

Amellett, hogy Karim a „fizet a gyilkosságért” politika keretében támogatást kap a Palesztin Hatóságtól, a Fatah Központi Bizottságának is tagja, ami szintén megsérti az izraeli terrorellenes törvényeket, mivel a Fatahot 1986-ban Izrael terrorszervezetnek nyilvánította – jegyezte meg Hirsch.

A fogvatartottak ügyeivel foglalkozó akkori palesztin igazgató, Issa Qaraqe 2017-ben azt mondta, hogy Karimot azért nevezték ki a bizottságba, hogy eloszlassák azt a nézetet, hogy az Izraelben bebörtönzött palesztinok bűnözők.

„Ők szabadságfoglyok és harcosok, akik fontos nemzeti, emberi és jogi státuszt élveznek a vezetésük és a palesztin népük körében”

– fogalmazott Qaraqe.

Hirsch azonban kifejtette, hogy bár nem kétséges, hogy a Fatah továbbra is szerepel Izrael által a terrorista csoportokként megjelölt szervezetek listáján, Izrael az oslói megállapodások 1993-as aláírása óta senkit sem állított bíróság elé Fatah-tagság miatt.

„A Fatahban való bármilyen tagság technikailag törvénysértésnek minősül. Vezető pozíciót betölteni mindenképpen még súlyosabb, mert Izrael terrorizmusellenes törvényei a tagság különböző szintjeit és arányos büntetéseket határoznak meg”

– mondta. „Ha egy terrorista csoportban rangidős tag vagy, öt-hét év börtönbüntetés vár rád. De ha részt veszel egy szervezet vezetésében, akkor 10-15 év börtönbüntetés járhat csak ezért” – tette hozzá.

Ennek ellenére azonban „Abbász a Fatah vezetője és egyben a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője is, amely szintén terrorszervezetnek minősül. Ahelyett, hogy letartóztatta volna, Benny Ganz volt védelmi miniszter meghívta Abbászt az otthonába, és beleegyezett, hogy több százmillió sékel „kölcsönt” adjon neki” – mondta Hirsch.

„Így nehéz lenne elmenni Karim Younishoz, és azt mondani, hogy következményekkel kell szembenéznie azért, mert a Fatah tagja”.

A terroristáknak adott pénz ölte meg a kétállami megoldást

A Biden-kormány szerint Izraelnek egyengetni kellene az utat a palesztin szuverenitás előtt. Ám ennek akadálya nem az izraeli jobboldal, hanem a zsidóellenes terrorizmus.