Továbbra is védik a volt amerikai külügyminisztert iráni fenyegetés miatt

A Biden-kormányzat ismét meghosszabbította Mike Pompeo volt külügyminiszter és egyik vezető iráni tanácsadója kormányzati védelmét az Iránból ellenük irányuló tartós fenyegetések miatt – jelentette az Associated Press.

A beszámoló szerint a külügyminisztérium a múlt hét végén a kongresszusnak küldött külön értesítésekben közölte, hogy a Pompeót és Brian Hookot ért fenyegetések továbbra is „komolyak és valósak”. Hook a Trump-kormányzat iráni különmegbízottjaként szolgált.

Pompeóval együtt Hook volt az Irán elleni amerikai „maximális nyomásgyakorlás” politika nyilvános arca, miután Donald Trump elnök 2018-ban úgy döntött, hogy kilép az iráni atomalkuból.

Irán emellett mindkét politikust hibáztatta az iráni Forradalmi Gárda parancsnokának, Kasszem Szolejmáninak a 2020 januárjában Bagdadban elkövetett amerikai merényletéért, és bosszút esküdött.

Az értesítések nem nevezik meg konkrétan Iránt a fenyegetések forrásaként, de iráni tisztviselők régóta haragot táplálnak Pompeo és Hook ellen, amiért

a Trump-kormányzat Iránnal szembeni politikáját vezették, beleértve a Forradalmi Gárda Testület „külföldi terrorista szervezetnek” minősítését, példátlan szankciókkal sújtását és a Szolejmáni-gyilkosság megrendezését.

Novemberben a külügyminisztérium értesítette a kongresszust, hogy mind Pompeo, mind Hook esetében továbbra is fennáll a „külföldi hatalom vagy külföldi hatalom ügynöke által jelentett komoly és valós fenyegetés”, amely a kormányban végzett munkájukból ered.

Augusztusban kiderült, hogy egy iráni merénylet célpontja Pompeo, valamint John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó volt.

Csaknem száz amerikait vádolnak Szulejmani meggyilkolásával

Franciákat és belgákat pedig kémkedéssel gyanúsítanak az iráni hatóságok.