Csaknem száz amerikait vádolnak Szulejmani meggyilkolásával

Kilencvennégy amerikai állampolgárt vádoltak meg Iránban azzal, hogy részt vettek Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda vezérőrnagyának három évvel ezelőtti meggyilkolásában – jelentette be Kászim Garib Abadi, az iráni igazságszolgáltatás helyettes vezetője, az iráni Emberi Jogok Főtanácsának főtitkára, akit a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség idézett.

Ebrahim Raiszi iráni elnök az évfordulón kijelentette, hogy bosszút állnak Szulejmáni meggyilkolása miatt.

Kászim Garib Abadi a Szulejmáni megölésének harmadik évfordulójára készített televíziós interjúban elmondta, hogy a három fő vádlott Donald Trump akkori amerikai elnök, Mike Pompeo volt külügyminiszter és Kenneth Frank McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért is felelős Központi Parancsnokságának volt parancsnoka. Hozzátette, hogy Szulejmáni megölésének ügyében senki sem mentesül a felelősségre vonás alól.

Hangoztatta azt is, hogy nem kizárólag a most megvádolt 94 amerikai állampolgár – és bűntársaik más országokból, köztük Nagy-Britanniából és Németországból – felelősek az iráni vezérőrnagy meggyilkolásáért.

Kászem Szulejmánit az amerikai hadsereg ölte meg 2020. január 3-án dróntámadással a bagdadi nemzetközi repülőtér mellett. A merényletet Teherán terrorcselekménynek minősítette.

Válaszlépésként Irán 2020. január 8-án rakétákat lőtt ki az amerikai Ain al-Aszad légibázisra az iraki Anbár tartományban.

Az iráni iszlamisták Donald Trump megölésével fenyegetőznek

A Salman Rushdie elleni támadás után a volt amerikai elnököt és külügyminiszterét, Mike Pompeót kell célba venni hasonló „bosszúálló” támadásokban – írja egy iráni újság.

Iránban vádat emeltek két francia és egy belga állampolgár ellen, kémkedéssel és az Iszlám Köztársaság nemzetbiztonsága ellen folytatott tevékenységgel gyanúsítják őket – ismertette kedden a félhivatalos SNN helyi hírügynökség az ügyészség szóvivőjére hivatkozva.

Az SNN mindazonáltal nem közölte a neveket, sem a vádemelés időpontját.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter december közepén arról számolt be, hogy Irán 28 év börtönbüntetéssel sújtotta „a koholt bűncselekmények sorával” gyanúsított Olivier Vandecasteele belga segélyszervezeti alkalmazottat.

Az iráni sajtó októberben közzétett egy videófelvételt, amelyen két – kémtevékenységgel vádolt – francia állampolgár látszólag megvallja bűnösségét az országos tüntetésekkel összefüggésben. A felvétel közfelháborodást váltott ki Franciaországban, sokak szerint az iráni állam túszul ejtette őket.

Tavaly novemberben a párizsi külügyminisztérium közölte, hogy összesen hét francia állampolgárt tartanak fogva Iránban.

Iránban országos tüntetések robbantak ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. A tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek. A teheráni vezetés álláspontja szerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

Iránban letartóztatták a fogságban megölt fiatal nő ügyét megírók ügyvédjét

Letartóztatták a két iráni újságírónak az ügyvédjét, akiket már korábban bebörtönöztek, mert segítettek nyilvánosságra hozni Mahsza Amini halálát.