Iránban letartóztatták a fogságban megölt fiatal nő ügyét megírók ügyvédjét

Letartóztatták annak a két iráni újságírónak az ügyvédjét, akiket már korábban bebörtönöztek, mivel segítettek nyilvánosságra hozni Mahsza Amini, az iráni erkölcsrendészet által őrizetbe vett, majd a vizsgálati fogságban életét vesztő fiatal kurd nő halálának hírét.

Az ügyvédet az iszlám köztársaságban szeptember óta zajló tüntetések miatt tartóztatták le – jelentette be az egyik iráni ellenzéki média szombaton.

„Mohammad Ali Kamfiruzit, több tüntető és újságíró ügyvédjét szerdán tartóztatták le – közölte a Ham Mihan című iráni napilap.

Iránban Mahsza Amini szeptember 16-i halála óta tüntetéshullám zajlik, miután a teheráni erkölcsrendészet letartóztatta a 22 éves nőt, mivel nem viselte a nők számára a nyilvános helyeken kötelező fejkendőt a szigorú iszlám előírásoknak megfelelően.

Kamfiruzi a 35 éves Elaheh Mohammadinak, a Ham Mihan újságírójának, valamint a 30 éves Nilufar Hamedinek, a Sargh folyóirat fényképészének a védőügyvédje, akiket még szeptemberben tartóztattak le.

Az iráni igazságügyi hatóság novemberben „rendszerellenes propagandával” és a „nemzetbiztonság elleni összeesküvéssel” vádolta meg a két újságírót, amiért felhívták a figyelmet Mahsza Amini halálára.

Ügyvédjük azonban nem kapott semmilyen idézést, mindenfajta jogi alap nélkül tartják fogva, letartóztatásának oka pedig továbbra is ismeretlen” – nyilatkozta az ügyvéd védője, Mohammad Ali Bagherur a Ham Mihannak.

Több mint 300 iráni újságíró és fotóriporter bírálta az iráni hatóságokat egy október végi nyílt levélben, amiért „letartóztatták kollégáikat és megfosztották őket jogaiktól”, különösen attól, hogy „ügyvédeikkel érintkezhessenek”.

Mohammad Kamfiruzi, a letartóztatott ügyvéd fivére csütörtökön bejelentette, hogy mostantól kezdve az iráni igazságügyi hatóság lesz a „felelős (testvére) életéért és egészségi állapotáért”.

A Ham Mihan szerint a tüntetések szeptemberi kirobbanása óta „25 (iráni) ügyvédet vettek őrizetbe szerte az országban”.

Ötlet Iránból: El kéne zárni a Közel-Keletről Nyugatra tartó olaj útját

A tüntetések „külföldi támogatására” adott válaszul javasolja egy iráni lap, hogy az Iszlám Köztársaságnak le kéne zárnia a Hormuzi-szorost.