Ötlet Iránból: El kéne zárni a Közel-Keletről Nyugatra tartó olaj útját

Egy, az Irán legfelsőbb vezetőjéhez, Khamenei ajatollahhoz közel álló újság azt javasolja, hogy a hatóságok zárják le a Hormuzi-szorost válaszul az országos tüntetések állítólagos külföldi támogatására.

Egy keményvonalas iráni újság szerdán azt javasolta, hogy a hatóságok zárják le a Hormuzi-szorost, a globális energiaellátás szempontjából kulcsfontosságú vízi utat, válaszul az országot sújtó országos tüntetések állítólagos külföldi támogatására – jelentette az Associated Press.

A javaslat a Kayhan című újság, Ali Khamenei ajatollah által kinevezett főszerkesztőjétől származik.

„A Hormuzi-szoros lezárása a nyugati országok olajszállító és kereskedelmi hajói előtt Irán törvényes joga”

– írta Hoszein Shariatmadari.

„Még a kereskedelmi rakományuk egy részét is lefoglalhatjuk, kárpótlásul az országunknak okozott pénzügyi károkért”.

A Forradalmi Gárda a Perzsa-öböl sekélyebb vizein és annak keskeny torkolatában, a Hormuzi-szorosban folyamatosan járőrözik, itt halad át a tengeri úton forgalmazott olaj mintegy harmada, a szoros az évek során számos feszültséget okozott az Egyesült Államok és Irán között.

Az iráni Iszlám Köztársaság többször fenyegetőzött a Hormuzi-szoros lezárásával, mire az Egyesült Államok válaszul figyelmeztette Iránt, hogy a szoros lezárására tett bármilyen kísérletet „vörös vonalnak” tekintene – ami az Egyesült Államok katonai fellépésének alapja.

Az ENSZ Közgyűlése szerint „gyásznap” Izrael megszületése

A nemzetközi testület megszavazta a „Nakbára” való megemlékezést. Magyarország a határozat ellen szavazott.