Meredeken csökkenhetett az oroszországi zsidók száma

A zsidók Oroszországból való elvándorlása Vlagyimir Putyin a szomszédos Ukrajna lerohanása óta széles körű figyelmet kapott az elmúlt évben. Az orosz statisztikai hivatal által nemrég közzétett adatok szerint azonban az ország zsidó lakossága már jóval a tankok megindulása előtt jelentősen csökkent — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az orosz Szövetségi Állami Statisztikai Hivatal által a múlt hónapban közzétett adatokból kiderül, hogy a 2021-ben végzett országos népszámlálás során mindössze 82 644 ember vallotta magát zsidónak.

További közel kétezer ember olyan rokon kategóriákhoz sorolta magát, mint a hegyvidéki zsidók (Azerbajdzsánból és a Kaukázus hegységből), az Oroszországban élő izraeliek, grúziai zsidók, a buhariai zsidók (Üzbegisztánból és Közép-Ázsiából), karaiták és krimiek – írja a Lechaim orosz-zsidó hírportál.

Ezzel szemben az előző, 2010-ben végzett oroszországi népszámlálás közel 160 ezer embert mutatott ki, akik zsidóként vagy a rokon csoportokhoz tartozónak vallották magukat – ami több mint 50%-os csökkenést jelent az elmúlt évtizedben.

Ugyanebben az időszakban Oroszország összlakossága 3,5%-kal nőtt.

A Lechaim.ru szerint az egyetlen zsidó csoport, amely növekedést tapasztalt, a karaiták – a rabbinikus judaizmustól a hetedik században elszakadt szekta – és a krimcsákok voltak. Mindkét népcsoport történelmileg a Krím-félszigeten koncentrálódott, amelyet Oroszország 2014-ben annektált, ami azt jelenti, hogy a 2010-es népszámlálásban egyáltalán nem is szerepeltek volna.

A számok nem veszik figyelembe az orosz zsidók tömeges elvándorlását az ukrajnai háború kitörése óta, a becslések szerint több mint 20 ezer zsidó hagyta el Oroszországot az inváziót követő első hat hónapban, így az ország zsidó lakossága kevesebb mint 60 000 fő lehet.

Adatok szerint a távozó orosz zsidók többsége Izraelbe vándorolt. Az Izraelbe irányuló bevándorlást elősegítő Jewish Agency szerint 2010 és 2019 között mintegy 66 800 orosz alijázott. A csoportot szankciókkal sújtják az országban végzett munkája miatt, Putyin külföldiekkel szembeni kemény fellépésének részeként, megtorlásul azért, hogy Oroszország elszigetelődött a világ színpadán, mióta az ukrajnai inváziót kezdeményezte.

Az oroszok és ukránok tavaly Izraelbe tartó áradata konfliktust váltott ki Izraelben a bevándorlási szabályok miatt, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki, akinek akár csak egy zsidó nagyszülője van, állampolgárságot igényeljen. Ezek a szabályok azt jelentik, hogy az Oroszországból érkező új bevándorlók közül valószínűleg nem mindenki vallotta magát zsidónak az ország népszámlálásakor.

A Lechaim.ru megjegyezte, hogy természetesen számos olyan oroszországi zsidó lehet, akiket nem vettek számba a népszámlálás során, hiszen mintegy 17 millió ember hagyta üresen vallását érintő rubrikát vagy vallotta nemzetiség nélkülinek magát.

Netanjahunak meg kellene próbálnia közvetíteni Oroszország és Ukrajna között

De csak óvatosan – írja szerkesztőségi véleménycikkében a The Jerusalem Post.