A Szochnutnak „le kell állítania” minden tevékenységét Oroszországban

Az orosz kormány utasította a Zsidó Ügynökséget (Szochnut), hogy állítsa le minden tevékenységét az országon belül – tudta meg a Jerusalem Post.

A parancsot az orosz kormánytól a hét elején kapott levélben adták ki. A Zsidó Ügynökség tisztviselői megerősítették a levél kézhezvételét, de nem kívánták kommentálni a választ, amelyet jelenleg a szervezet jeruzsálemi irodájában a külügyminisztériummal és a miniszterelnöki hivatallal egyeztetve mérlegelnek.

„A Zsidó Ügynökség oroszországi küldöttségének munkája részeként időnként bizonyos kiigazításokat kell tennünk, ahogy azt a hatóságok megkövetelik” – közölte a Zsidó Ügynökség a The Jerusalem Post megkeresésére.

„A hatóságokkal való kapcsolattartás folyamatosan zajlik, azzal a céllal, hogy tevékenységünket az illetékes szervek által meghatározott szabályoknak megfelelően folytassuk. Napjainkban is folyik ilyen párbeszéd”.

A parancsra az Izrael és Oroszország közötti növekvő feszültség közepette került sor, amelyet Jeruzsálemnek az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos álláspontja, valamint a Kijev és annak vezetője, Volodimir Zelenszkij melletti kiállás politikája vált ki.

Moszkva páros lábbal állt bele Izraelbe az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

Kemény vádak hangoztak el az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői zártkörű ülésén

Az orosz külügyminisztérium hétfőn elfogadhatatlannak nevezte a Szíriára mért, Izraelre hárított csapásokat, és a támadások feltétel nélküli beszüntetését követelte.

A Zsidó Ügynökséget az oroszországi munka leállítására kényszerítő rendelet drámai, és közvetlenül alááshatja az orosz zsidók alijázási és Izraelbe bevándorlási lehetőségeit. Orosz zsidók ezrei fejezték be az alijához dokumentáció papírmunkáját, és várják, hogy elérhetővé váljanak a repülőjáratok Izraelbe.

Az Oroszországgal szembeni szankciók miatt azonban a legtöbb nemzetközi légitársaság leállította a járatokat az országba, és ezért – magyarázták izraeli tisztviselők – a leendő bevándorlók Oroszországban „rekedtek”.

Az oroszországi zsidó közösség vezető forrásai elmondták, hogy

„a zsidó közösség tagjai érzik, ahogy a vasfüggöny ismét leereszkedik, és attól félnek, hogy nem tudnak majd elmenekülni az országból”.

Az egyik forrás szerint „számos zsidó azt mondta, hogy az orosz hatóságok megpróbálják letartóztatni őket, és hogy féltik az életüket”.

A Zsidó Ügynökség egyik fő célja, hogy elősegítse és megkönnyítse az Izraelbe vándorlást a világ zsidó közösségeiből. Ha a Zsidó Ügynökség nem lesz képes tevékenykedni Oroszországban, akkor ez lesz az első alkalom az elmúlt 30 évben, hogy az országban betiltják az alijázási törekvéseket.

Szíria ürügyén szólt oda Oroszország ismét Izraelnek

A Kreml attól tarthat, hogy Izrael új „hadviselési szabályokat” próbál felállítani Szíriában.