Moszkva páros lábbal állt bele Izraelbe az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

Az Egyesült Államok a közelmúltbeli gázai rakétatámadás elítélésével kezdte a tanácskozást, míg mások a zsidó házak építését okolták a béke elsődleges akadályaként – számolt be róla a JNS.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői zártkörű ülésén az Egyesült Államok nagyrészt kiegyensúlyozott nyilatkozatot tett, amelyet Richard Mills ENSZ-nagykövet-helyettes azzal nyitott, hogy a Biden-kormányzat „felháborodását fejezte ki az izraeliek elleni idei terrortámadás-sorozat miatt”.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok elítéli „a Gázai övezetből ebben a hónapban ismét indított rakétatámadásokat [..]

Sok izraeli, különösen azok, akik a gázai határ közelében laknak, állandó félelemben élnek, hogy őket vagy családjukat bármikor támadás érheti. Ennek véget kell vetni.”

Mills aggodalmát fejezte ki a Hamász „folyamatos gyakorlata miatt is, miszerint holttesteket használnak fel alku tárgyaként”. Jelezte, hogy Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a múlt hónapban ismét találkozott Leah Goldinnal, a megölt IDF-katona, Hadar Goldin édesanyjával, akinek maradványait a Hamász tartja fogva.

Oroszország, amely az ukrajnai orosz invázió óta egyre kritikusabbá vált Izraellel szemben az ENSZ-ben, Izraelt hibáztatta a Jeruzsálemben és Júdeában és Szamáriában elharapódzott erőszakért, „ami a keresztény és muszlim hívők elleni fellépés és a szent helyekhez való hozzáférésük korlátozása miatt következett be”.

Oroszország első állandó képviselő-helyettese, Dmitrij Poljanszkij a hónap elején a damaszkuszi nemzetközi repülőtéren lévő iráni milícia raktárait célzó izraeli csapásra hivatkozott.

„Úgy tűnhet, hogy Izrael szabad kezet kapott arra, hogy Washington hallgatólagos jóváhagyásával törvénytelen egyoldalú akciókat hajtson végre, amelyek lényegében minden lehetőséget elzárnak a békefolyamat helyreállítására”

– mondta.

Oroszország ENSZ-határozatot készít elő Izrael ellen

Moszkva a nemzetközi jog megsértésével vádolja Jeruzsálemet.

„Cserébe a Tanácsban ülő kollégáink megpróbálnak „gazdasági tűzszünetet” erőltetni a palesztinokra anélkül, hogy teljesítenék jogos törekvéseiket és szuverén állam [létrehozását] engednék nekik.”

Izrael és Oroszország egészen idáig bizonyos mértékig együttműködött a szíriai égbolton végrehajtott izraeli légiműveletekkel kapcsolatban.

Oroszország azonban egyre inkább azzal fenyegetőzik, hogy csökkenti Izrael cselekvési szabadságát az Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatos izraeli kritikák következtében.

Miközben a Biztonsági Tanács legtöbb tagja továbbra is tisztességes, teljes körű és átlátható vizsgálatot követelt Shireen Abu Akleh palesztin-amerikai újságíró májusi halála ügyében, amely a terrorgyanús személyeket üldöző izraeli csapatok dzsenini rajtaütése során történt, Oroszország hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának közelmúltbeli vizsgálatára hivatkozott, amely az említett hivatal közleménye szerint az Akleh haláláért a „látszólag jól irányzott golyókat” kilövő izraelieket tette felelőssé.

Izrael hevesen tagadta, hogy Abu Akleh halála szándékos volt, és továbbra is vizsgálja, hogy a halálos lövedék – amelyet a Palesztin Hatóság nem volt hajlandó átadni elemzésre – izraeli csapatoktól származik-e.

Tovább romolhatnak az orosz-izraeli kapcsolatok?

Putyin egykori beszédírója szerint Izrael biztonsági érdekei Szíriában ismertek, és sokat veszíthet. De Oroszország is veszíthetne ezen a téren.

A megbeszélés további részében a teljes izraeli ellenőrzés alatt álló területeken zsidóknak épülő további otthonok építésének kritikája, valamint a palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Ügynökség (UNRWA) állítólagos pénzügyi problémáinak értékelése körül forgott a vita, amely a múlt héten újabb 100 millió dolláros éves hiányt jelentett be, annak ellenére, hogy egy adománygyűjtő konferencián 160 millió dollárt kapott a nemzetközi adományozóktól.

A Biztonsági Tanács egyik tagja sem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a folyamatos hiány valószínűleg annak köszönhető, hogy a palesztin „menekült” lakosság száma nem csökken, hanem tovább nő,

mivel a palesztinok egyedülálló státusza miatt leszármazottaik örökre menekültnek számítanak, függetlenül attól, hogy hol élnek vagy milyen állampolgársággal rendelkeznek.

Hétfőn különben a Biztonsági Tanács egyhangúlag megújította az UNDOF – a Golán-fennsíkon működő békefenntartó misszió, amelynek feladata az 1973-as jom kippuri háborút követően Izrael és Szíria között létrejött tűzszünet fenntartása – mandátumát hat hónappal. A megújítás alapvetően technikai jellegű volt, és a Tanács tagjai között alig volt nézeteltérés a feltételeket illetően. Az Egyesült Államok és Oroszország – annak ellenére, hogy eltérő véleményük van arról, hogy ki rendelkezik szuverenitással a Golán-fennsík felett – az UNDOF folytatását külön kérdésnek tekintik, amelyben egyetértenek.

Visszatérhet-e Szíria az arab világba?

Izraeli szakértők szerint egyes szunnita államok éket akarnak verni Irán és Szíria közé.