Oroszország ENSZ-határozatot készít elő Izrael ellen

A Biztonsági Tanács javaslattervezete szerint a damaszkuszi nemzetközi repülőtér elleni légicsapás megsértette a nemzetközi jogot, aláássa a regionális stabilitást és Szíria szuverenitását – írja a The Times of Israel.

Izraeli tisztviselők megerősítették, hogy Oroszország dolgozik a határozaton, de kétséges, hogy nagy támogatást kapna BT-ben.

Az orosz feljegyzés-tervezet kijelenti, hogy a támadást a nemzetközi joggal ellentétesen hajtották végre, és az aláássa a regionális stabilitást, és sérti Szíria, valamint „más országok” szuverenitását, ami a jelentés szerint nyilvánvaló utalás arra a légtérre, ahonnan a támadást indították. Bár Izrael nem erősítette meg, hogy ő állt a csapás mögött, ezért a részletek továbbra sem világosak, Libanon a múltban panaszt tett az ENSZ-nél, miután izraeli repülőgépek állítólag megsértették légterét, hogy szíriai célpontok ellen légicsapást hajtsanak végre.

A feljegyzés Izraelt teszi felelőssé a támadásért, és azt mondja, hogy felelősségre kell vonni.

Egy izraeli tisztviselő azonban megjegyezte a Kan-nak, hogy „Irán továbbra is fegyvercsempészetre használja a szíriai területeket és a repülőtereket”.

Izrael az évek során többször is azzal vádolta Iránt, hogy Szírián keresztül közlekedő járatokkal fegyvereket és rakétákhoz szükséges rendszereket csempészett Teheránból a libanoni terrorszervezetnek, a Hezbollahnak.

Moszkva beleegyezésével juthatott orosz gyártmányú fegyverekhez a Hezbollah

Számos rakétaelhárító rendszerhez, valamint szuperszonikus, hajók elleni cirkálórakétához is hozzájutott így a síita terrorszervezet.

A csempészésre használt nagyméretű iráni teherszállító légitársaságok, gyakran szállnak le a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtéren és a közép-szíriai Palmüra városától nem messze fekvő Tiyas (T-4) légibázison. A fegyvereket ezután feltehetően a térségben található raktárakban tárolják, mielőtt Libanonba szállítják őket.

A szíriai közlekedési minisztérium a múlt héten eredetileg azt közölte, hogy a repülőtér két napig zárva marad, miután „néhány technikai berendezés nem működött a repülőtéren”.

Egy későbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a repülőtér hosszabb időre zárva marad, a kifutópályákat és a második terminálépületet ért „jelentős károkra” hivatkozva. Vasárnap az állami SANA műsorszolgáltató képeket tett közzé a javítási munkálatokról.

A repülőtér bezárása miatt egyelőre nem érkezik Teheránból – és máshonnan – teher- és polgári járat.

A legtöbb járatot most az aleppói repülőtérre irányítják át, és egyelőre nem tudni, hogy Irán megpróbál-e ott is fegyvereket csempészni, amíg a damaszkuszi repülőteret nem hozzák rendbe.

Tovább romolhatnak az orosz-izraeli kapcsolatok?

Putyin egykori beszédírója szerint Izrael biztonsági érdekei Szíriában ismertek, és sokat veszíthet. De Oroszország is veszíthetne ezen a téren.