Moszkva beleegyezésével juthatott orosz gyártmányú fegyverekhez a Hezbollah

Oroszország valószínűleg szemet hunyt az orosz gyártmányú fegyverek szíriai és iráni szállítása felett a libanoni Hezbollahnak – írta egy izraeli védelmi kutatóközpont új jelentése.

Az Alma Központ megállapításai szerint amikor Oroszország nemtetszésének üzeneteit kívánta továbbítani Jeruzsálem felé Izrael iráni célpontok elleni szíriai légihadjárata miatt (ugyanis Oroszország attól tart, hogy az destabilizálhatja a szíriai hadszínteret), akkor többek között figyelmen kívül hagyta a fejlett orosz gyártmányú fegyverek Szíriából a Hezbollah libanoni fegyverraktáraiba történő szállítását.

A jelentés becslései szerint Moszkva lehetővé tette, hogy Szíriából számos föld-levegő rakétaelhárító rendszer, valamint a szuperszonikus, hajók elleni cirkálórakéta, a Yakhont átadását a Hezbollahnak. Mindez annak ellenére történik, hogy Oroszország és Izrael közös érdeke Szíriában az iráni beékelődési törekvések kordában tartása.

Ráadásul az, hogy Oroszország átadta az S-300-as ütegeket Bassár Aszad szíriai elnöknek, új kihívást jelentett az izraeli légierő számára

– állapította meg a jelentés.

Az IDF egy Hezbollah elleni újabb háborúra készül

A Hezbollah a második libanoni háború óta eltelt évek alatt egy olyan hadsereggé alakult át, amely fejlettebb fegyverekkel rendelkezik és mozgékonyabb.

Ez a fejlemény azt követően következett be, hogy 2018. szeptember 17-én egy orosz hírszerző repülőgépet lelőttek szíriai légvédelmi rakéták, amelyek izraeli repülőgépeket vettek célba.

Moszkva a múltban, és még áprilisban is nyilvánosságra hozta az állítása szerinti támadó izraeli repülőgépek típusára vonatkozó információkat – azok számát, a támadás irányát, azt, hogy hány rakétát fogtak el, és esetenként az Izrael által használt rakéták típusát is.

Az orosz közzététel célja az volt, hogy

üzenetet küldjön az oroszok elégedetlenségéről különösen a Szíriában folytatott izraeli tevékenységgel, és néha általában az általános izraeli politikával kapcsolatban is.

A legutóbbi ilyen közzétételre április 16-án került sor, amikor az oroszok egy április 14-én Damaszkusztól nyugatra végrehajtott légicsapás részleteit tették közzé. A közzététel célja azzal az üzenettel hozható összefüggésbe, amelyet az oroszok az ukrajnai háborúval kapcsolatos izraeli politikával szembeni orosz elégedetlenséggel kapcsolatban akartak eljuttatni Izraelnek.

A Hezbollah több ezer harci drónt halmozott fel

A síita terrorszervezetet Irán fegyverezte fel és néhány év leforgása alatt megötszörözte harci drónjainak a számát.